26 квітня 2019 року відбувся мітинг-реквієм
03.05.19

В історії нашого народу є чимало скорботних дат, спогади про які щоразу пронизують серця гострим болем. Одна  із таких дат – 26 квітня 1986 року. Це одна із найжахливіших катастроф в історії людства, ім’я якій – Чорнобиль, що понівечила людські долі, багатьох забрала у вічність.

Але є пам’ять… І саме вона – рушій еволюційного поступу в майбутнє й оберіг найвищих загальнолюдських цінностей. І якщо весь народ пам’ятатиме свою історію, він заслуговує на повагу, він вартий того, щоб дивитися у майбутнє.

Чечельницька центральна районна бібліотека підготувала книжкову виставку до Дня Чорнобильської трагедії, на якій представлені документи і матеріали щодо історії будівництва ЧАЕС, її експлуатації, аварії та події після Чорнобильської катастрофи. Публікації та інтерв`ю з відомими вченими висвітлюють питання віддалених наслідків аварії, перспектив розвитку атомної енергетики.

26 квітня 2019 року, у день 33-х роковин Чорнобильської катастрофи, відбувся мітинг-реквієм біля пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, якій підготували працівники Чечельницького районного будинку культури. Серед присутніх були голова районної ради П’яніщук Сергій Вікторович, голова районної державної адміністрації Пустовий Сергій Михайлович та учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, делегації від установ та організацій міста, представники громадських організацій, учнівська молодь.

На знак данини пам’яті тим трагічним подіям та вшанування подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які ціною власного життя врятували Україну і світ від атомного лиха, присутні на зібранні поклали живі квіти до пам’ятного знаку “Жертвам Чорнобильської катастрофи”.

Присутні, із нестихаючим болем у серцях, хвилиною мовчання вшанували пам’ять про тих, хто пішов у безсмертя, приборкуючи ядерну стихію, та тих героїв-ліквідаторів, які вже віддійшли у вічність протягом цих 33-ти років. Вічна їм пам’ять.

Голова районної ради П’яніщук Сергій Вікторович, звертаючись до жителів Чечельниччини, зазначив: “Саме сьогодні, 26 квітня 2019 року минає 33 роки від дня Чорнобильської катастрофи, яка озивається пекучим болем і стражданнями у багатьох родинах. Чорнобиль продемонстрував могутність і, водночас, безсилля людини, ще раз доводячи, що можливості людського розуму великі, але за умови повної відповідальності за дії і вчинки.«Мирний атом» за лічені секунди кардинально змінив перебіг людського буття, здолав державні кордони, перетворив частину чудового українського Полісся на зону відчуження, що на довгі роки стала ізольованою від навколишнього світу.»

Голова Чечельницької районної адміністрації Сергій Пустовий  та голова райнної ради Сергій  П’яніщук вручили Почесну грамоту облдержадміністрації і обласної Ради ліквідатору ЧАЕС Володимиру Шиманському.

Ліквідатор наслідків аварії Чорнобильської катастрофи Бурдейний Володимир Іванович зазначив, що розміри Чорнобильської катастрофи могли б бути ще більшими і жахливішими, якби на поєдинок з розбурханим атомом з перших хвилин аварії не вступили тисячі людей. За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення тих подій. Але незмінним залишається одне – глибока повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха. Подвиг, який вони здійснили неможливо переоцінити.Нам усім необхідно з оптимізмом дивитися у майбутнє, вчитися на помилках, робити все можливе, аби подібне не повторилося, та належно берегти пам’ять про тих, хто пожертвував своїм життям, здоров’ям рятуючи світ від атомного лиха.”

Нехай сьогоднішній день єднає усіх українців у належній шані та повазі до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та нашій спільній пам’яті про загиблих і померлих внаслідок техногенної катастрофи.

  

  
123