28 липня-Всесвітній день боротьби з гепатитом
28.07.18

Щорічно 28 липня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day).

         Вірусні гепатити B і C є серйозною проблемою для охорони здоров.Вони є базовою причиною раку печінки, від якого щорічно вмирає 1,34 мільйона чоловік.

         Гепатити B і C - хронічні інфекції, які можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов'язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С. Недостатнє охоплення тестуванням і лікуванням - найсерйозніша прогалина, яку необхідно ліквідувати для досягнення глобальних цілей по елімінації гепатиту.

         Вірусний гепатит не локалізований в одному місці, і не виявляється тільки у певної категорії людей. Більше 90% людей з гепатитом С можуть бути повністю вилікувані від вірусу протягом 3-6 місяців.

          За допомогою належного лікування гепатиту В і С можна запобігти розвитку основних ускладнень хронічної хвороби печінки, що становлять загрозу життю, таких як цироз і рак печінки.          Гепатит - це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує п'ять основних вірусів гепатиту, які називаються типами A, B, C, D і E. Ці п'ять типів становлять величезну проблему в зв'язку з тягарем хвороби і смерті, Зокрема, типи В і С є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.

        Причиною гепатиту А і Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті парентерального контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання і, щодо гепатиту В, передача від матері дитині під час пологів, від члена сім'ї дитині, а також при сексуальних контактах.

       Гостра інфекція може протікати з обмеженими симптомами або безсимптомно або може включати такі симптоми, як жовтяниця (пожовтіння шкіри і очей), потемніння сечі, надмірна втомлюваність, нудота, блювота і болі в області живота.

      Гепатит А

  • Гепатит А - це хвороба печінки вірусного походження, яка може протікати як в легкій, так і у важкій формі.
  • Вірус гепатиту А (HAV) передається при споживанні забруднених продуктів харчування та води або при прямому контакті з інфікованою людиною.
  • Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Однак дуже незначна частка людей, інфікованих гепатитом А, може померти від блискавичного гепатиту.
  • Ризик інфікування гепатитом А пов'язаний з відсутністю безпечної води і поганою санітарією і гігієною (наприклад, брудні руки).
  • Для профілактики гепатиту А є безпечна і ефективна вакцина.
  • Безпечне водопостачання, безпека харчових продуктів, покращувана санітарія, миття рук і вакцина проти гепатиту А є найбільш ефектними засобами боротьби з цією хворобою.

Гепатит В

  • Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку і здатна викликати як гостру, так і хронічну хворобу.
  • Цей вірус передається в результаті контакту з кров'ю або іншими рідинами організму інфікованої людини.
  • Гепатит В є серйозним фактором професійного ризику для працівників охорони здоров'я.
  • Однак це захворювання можна попередити за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини.

Гепатит C

  • Гепатит C - це хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту C: цей вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію гепатиту, яка варіюється по тяжкості від легкої хвороби, яка триває кілька тижнів, до серйозної пожиттєвої хвороби.
  • Вірус гепатиту передається з кров'ю, і інфікування найчастіше відбувається внаслідок дії невеликої кількості крові. Це може статися при вживанні ін'єкційних наркотиків, небезпечному виконанні ін'єкцій, наданні небезпечної медичної допомоги і переливанні неперевіреної крові і продуктів крові.
  • У значної кількості осіб з хронічною інфекцією розвинеться цироз або рак печінки.
  •  За допомогою противірусних препаратів можна виліковувати більше 95% людей з інфекцією гепатиту С і таким чином знижувати ризик смерті від раку і цирозу печінки, але доступ до діагностики та лікування є низьким.

Гепатит Е

  • Вірус гепатиту Е передається фекально-оральним шляхом, головним чином через контаміновану воду.

Покласти край епідеміям гепатиту, які є серйозною загрозою для здоров'я населення, можливо за допомогою тих засобів і методів, які є в даний час і знаходяться в стадії розробки та приділяючи увагу таким основним напрямкам:

  • Вакцини - Існують ефективні вакцини для профілактики вірусного гепатиту A, B і E,
  • Попередження передачі вірусу гепатиту В від матері дитині - Найважливішм заходом попередження передачі вірусу гепатиту В від матері дитині є своєчасне введення дози вакцини від вірусу гепатиту В при народженні, причому ефективність цього заходу можна підсилити шляхом проведення допологового тестування і застосування антивірусних препаратів;
  • Забезпечення безпеки ін'єкцій, крові і хірургічних втручань - Передачу вірусного гепатиту B і C в установах охорони здоров'я можна виключити шляхом суворого дотримання універсальних заходів безпеки при проведенні всіх інвазивних медичних процедур, посилення заходів безпеки при проведенні ін'єкцій і забезпечення безпечного постачання продуктів крові;
  • Зниження шкоди для споживачів ін'єкційних наркотиків - Забезпечення доступу до стерильного ін'єкційного обладнання та ефективних методів лікування наркотичної залежності може сприяти попередженню епідемій вірусного гепатиту В і С серед споживачів ін'єкційних наркотиків і боротьби з ними в рамках комплексного пакету заходів втручання для профілактики, лікування і догляду в зв'язку з ВІЛ, вірусним гепатитом та іншими інфекціями, що передаються з кров'ю серед споживачів ін'єкційних наркотиків;
  • Лікування. Нові пероральні лікарські засоби і лікувальні схеми, які добре переносяться особами з хронічним гепатитом С, можуть забезпечувати повне вилікування більш ніж в 90% випадків. Є також можливості ефективного лікування осіб з хронічною інфекцією, викликаної вірусом гепатиту B, хоча для більшості хворих таке лікування необхідно проводити протягом усього життя.

Захворюваність на гострі вірусні гепатити А, В та С є однією з актуальних медичних і соціальних проблем в Україні. Широка розповсюдженість та висока хронізація цих інфекційних захворювань визначають необхідність кожному з громадян осмислити свою поведінку для убезпечення від ризиків серйозних захворювань, використання можливостей профілактики методами імунізації, ведення здорового способу життя.

 
 
123