30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми
28.07.17

2013 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. Ключовим завданням цього дня є підвищувати рівень поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми і привертати увагу до тяжкого становища жінок, чоловіків і дітей, які постраждали від цього злочину.

Боротьба з торгівлею людьми є одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини.

Верховна Рада України 20 вересня 2011 року ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми», в якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми. Торгівля людьми карається законом України за статтею 149 Кримінального кодексу України.

У червні 2017 року Державний департамент США оприлюднив 17-й Звіт про торгівлю людьми, в якому, враховуючи досягнення нашої держави у сфері протидії торгівлі людьми, Україну виведено з Контрольного списку другої групи, де вона перебувала протягом чотирьох років поспіль, та переведено в Другу групу.

Міністерство закордонних справ України закликає громадян України, які потрапляють особисто або мають інформацію про потрапляння інших громадян України чи іноземних громадян у ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми, негайно інформувати компетентні органи та українські дипломатичні установи. Таке інформування є вкрай важливим для забезпечення належного реагування на факти вчинення злочинів у сфері торгівлі людьми проти українців за кордоном з метою захисту їхніх прав та інтересів, надання інформації для кримінального переслідування винних осіб, забезпечення безпеки постраждалих під час перебування за кордоном та їхнього безперешкодного повернення в Україну.



МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

123