55-річчя священнослужіння проповідника Слова Божого у Чечельнику
01.06.16

55-річчя священнослужіння проповідника Слова Божого у Чечельнику – схіархімандрита Іони
30 травня у Чечельницькому жіночому Архангело-Михайлівському монастирі відзначали  ювілейну 55-ту річницю служіння Церкві Христовій та День ангела преподобного схіархімадрита Іони (Сторчака) – засновника та духівника Чечельницького православного Свято-Михайлівського храму та жіночого Архангело-Михайлівського монастиря.
Донедавна схіархімандрита Іона знали як отця Пімена. Однак рік назад він прийняв постриг у велику схиму та взяв нове ім’я – Іона. Усамітнившись, як належить його сану, зараз батюшка через хворобу перебуває вже  на спокої – лише наодинці з Богом.
Своє священнослужіння отець Іона, тоді ще батюшка Петро, розпочав у 34 роки. Релігійний, мудрий, освічений – він одразу ж здобув прихильність і повагу у парафіян. Адже світлі й праведні слова батюшки завжди були настільки глибокозмістовними, повчальними і живими, що мали здатність проникати в глибини людської душі. За його благословенням, за порадою, за допомогою з’їжджалися віряни з усіх куточків України та зарубіжжя.
Впродовж всього свідомого життя отець Іона продовжував самовіддано й вірно служити Християнській Церкві, сіяти серед людей Слово Боже та допомагати тим, хто заплутався у тенетах повсякдення, вийти на праведний шлях.
Його подвижницьке життя, його ревні молитви, мудрі слова та благодіяння завжди освітлювали життєві стежини прихожан, які були поруч, або приходили до отця на службу, або ж зверталися по допомогу чи пораду.
Більше 30 років життя батюшка віддав служінню Богу й людям у Чечельнику. Відроджуючи релігійне життя нашого селища, він розбудував тут з маленької каплички церкву Покрова Пресвятої Богородиці, відновив Собор Архангела- Михаїла, зруйнований у 1937 році та заснував жіночий Архангело-Михайлівський монастир.
Тому 55-річчя його священослужіння – це велика подія для всіх православних християн Чечельниччини та Поділля.
В честь ювілею та з нагоди Дня ангела до отця Іони з добрими й світлими привітаннями навідалися правлячий архієрей Тульчинської єпархії преосвященний Іонофан, митрополит Тульчинський і Брацлавський, преосвященні: владика Агапіт Могилів-Подільський і Шаргородський та владика Пантелеімон Уманський і Звенигородський, духовенство Тульчинської та інших єпархій Української православної Церкви, яких радо і привітно вітали при вході до Свято-Михайлівського храму з традиційним короваєм ігумена Архангело-Михайлівського монастиря Серафіма з сестрами та прихожанами. Також з найщирішими шанобливими поздоровленнями до отця Іони завітали керівники Чечельницького району, установ, організацій та підприємств, зокрема, голова райдержадміністрації Сергій Пустовий.
Цього погожого сонячного дня у храмі правилася Божественна Літургія, яку очолив митрополит Іонофан у співслужінні з владиками та духовенством. Під час служби священнослужителі та віряни також читали молитву про встановлення миру, згоди й злагоди на сході України. А по завершенні Літургії  преподобний Іонофан тепло привітав батюшку Іона з ювілеєм його священослужіння, відмітивши благодіяння й благочестиву працю отця як засновника та духівника Православного жіночого Архангело-Михайлівського монастиря.

«На православне праведне чернецтво обивателів дивилися і дивляться багато віруючих, звіряючи з ними своє сповідання Христа, і в цьому полягає ще одне відповідальне їх служіння в історії Церкви Христової. Тому й повертається належна вдячність їх безкорисливим засновникам, ревним будівникам та попечителям» - відзначив митрополит Іонофан. Також преподобний зауважив, що священослужіння отця Іони має велике значення ще й тому, що йому випало проповідувати Слово Боже у нелегкий для Церкви час радянської влади, коли на чолі стояли люди, які різним чином спричиняли скорботи Церкві Христовій.

Крім того, після Богослужіння, на святковій трапезі владика Іонофан вручив схіархімадриту Іону орден Української Православної Церкви преподобного Феодосія Чернігівського, а голова райдержадміністрації Сергій Пустовий висловив батюшці щиросердечні доброзичливі слова вітання, прихильності й пошани.

 

 

 

 

 

123