Афганістан болить в моїй душі
15.02.18

Сьогодні, 15 лютого, в актовій залі Чечельницької районної ради відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-ту річницю виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П’яніщук,  член президії Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані Григорій Цирканюк, голова районної Спілки ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів) Олександр Діхтяр, учасники бойових дій на території інших держав, засоби масової інформації району.

Двадцять дев'ять років тому останній солдат покинув афганську землю, на території якої в бойових діях брали участь 160 тисяч військовослужбовців, вихідців з України.

Через «афганську» неоголошену війну пройшли понад 3 тисячі наших земляків. 166 подільських юнаків і одна жінка більше ніколи не переступлять поріг рідної домівки. Майже 200 учасників бойових дій отримали поранення в боях, 116 – повернулися інвалідами. Під час бойових дій на території інших держав та в мирний час ми втратили 20 наших односельчан - воїнів-інтернаціоналістів.

Пам’ять воїнів, які загинули внаслідок бойових дій на території інших держав, присутні в залі вшанували хвилиною мовчання.

До учасників зібрання звернувся голова райдержадміністрації Сергій Пустовий: «Сьогодні в районі проживає 19 учасників бойових дій в Афганістані, 17 осіб з інвалідністю в наслідок війни в Афганістані, 16 учасників бойових дій на території інших держав, 2 вдови.

Афганській війні оцінку виніс час. Воєнні події стали історією, а ті, хто там був - ветеранами, учасниками бойових дій. Трохи дивно було ставити іменник «ветеран» поряд із молодими людьми, у яких, на перший погляд, лише сиві пасма у волоссі видають пережите. Але, вдивляючись у  глибокі очі вчорашніх солдат, розумієш: їхні серця зранені, у снах вони й досі бачать епізоди пережитого.

Та найбільше ніяк не сподівалися воїни-інтернаціоналісти, що поряд із собою через чверть століття побачать набагато молодших учасників бойових дій і самі знову відчують смертельний вишкіл війни уже на рідній українській землі...

Нічим не зміряти глибину людських трагедій, психологічних потрясінь, що спіткали людей, які пройшли такий складний життєвий шлях.. Ветеранам та родинам загиблих ми висловлюємо сьогодні шану і вдячність. Всім жителям українцям щиро зичимо мирного неба, добра та благополуччя».

 «Як би сьогодні не трактували ті події, але ми, учасники війни в Афганістані, були й залишаємося у пам’яті солдатами, що належно виконали свій військовий обов’язок, і на даний час багато з нас захищають незалежність держави на сході України», – зазначив голова районної Спілки ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів) Олександр Діхтяр.

Григорій Цирканюк подякував органам влади та органам місцевого самоврядування за підтримку і розуміння у взаємодії із Спілкою, вручив медалі «За заслуги» ІІІ ступеня та Подяки Української Спілки ветеранів Афганістану учасникам бойових дій в Афганістані.

Голова районної організації інвалідів війни та Збройних Сил України Андрій Дудник наголосив, що підростаючому поколінню слід пам’ятати про мужність й відвагу воїнів-афганців та всіх тих українців, які брали участь у врегулюванні збройних конфліктів на чужині.

Аматори Чечельницького району подарував присутнім щиру й душевну концертну програму.

               

123