Актуально : залучення громадян на військову службу до ЗСУ за контрактом
01.08.16

 
 29 липня 2016 року на нараді з сільськими головами району першим та основним питанням було виконання завдання з залучення громадян на військову службу до Збройних Сил України за контрактом.
    Перед присутніми виступив військовий комісар Чечельницького районного військового комісаріату В Руцький, який доповів про хід виконання   планового завдання з залучення громадян на військову службу за контрактом  та  запропонував ряд заходів щодо активізації цієї роботи.
   Зокрема, прийнято рішення активніше залучати  депутатів сільських рад, членів виконавчих комітетів, з метою підвищення обізнаності населення щодо умов проходження військової служби, пільг та гарантій військовослужбовцям.
   Так, заплановано провести зустрічі у територіальних громадах представників військового комісаріату з  депутатами та потенційними кандидатами на військову службу. Вирішено активніше залучати засоби масової інформації.
     Відповідно до встановленого порядку, на військову службу за контрактом приймаються громадяни України, які пройшли медичну комісію, професійно-психологічний відбір та відповідають встановленим вимогам проходження військової служби, з числа:
- військовослужбовців, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
- громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну середню освіту;
- військовозобов’язаних, резервісти віком від 18 до 60 років;
- жінок з відповідною освітою віком від 18 до 50 років.

 Військовозобов’язані, які призиваються на контракт та військовослужбовці, які проходять строкову військову службу (вислужили не менше 11 місяців) мають право заключити контракт до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію (рядовий, сержантський склад) чи на 6 місяців.

  У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію, такі контракти припиняються достроково.
  Військовозобов’язані – учасники АТО можуть заключити контракт на 6 місяців та бути направленими до бойових військових частин без обов’язкового проходження навчання, за умови подальшого проходження служби на посадах, з яких вони були демобілізовані.
  Стосовно терміну контрактів - кандидати мають можливість заключити контракти на посади рядового складу терміном 3 роки, на посади сержантського та старшинського складу на термін від 3 до 5 років.
  Держава гарантує:
- військовослужбовцям стабільне грошове утримання;
- безкоштовне медичне обслуговування;
- обов'язкове державне страхування;
- забезпечення житлом (на період першого контракту гуртожитком);
- безкоштовне навчання у ВНЗ України;
- військова служба зараховується до загального страхового стажу, стажу державної служби;
- соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.
 
 Грошове забезпечення військовослужбовця залежить від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну та умов проходження військової служби. На сьогоднішній час грошове забезпечення осіб рядового, сержантського та старшинського складу становить від 7000 до 8500 грн. на місяць (у залежності від специфіки військової частини). Крім того один раз на рік надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових проблем у розмірі місячного окладу грошового утримання, у разі відбуття в щорічну чергову відпустку виплачується грошова допомога на оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення, при переїзді до нового місця військової служби в інший населений пункт виплачується грошова допомога у розмірі 100% місячного грошового забезпечення на військовослужбовця та 50% місячного грошового забезпечення на кожного члена сім’ї.
  Також, постановою КМУ від 14.05.2015 № 406 з червня 2015 року впроваджено грошову винагороду для осіб, яких призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період, у разі їх прийняття на військову службу за контрактом (рядовому складу — вісім мінімальних заробітних плат (11 024 грн), особам сержантського та старшинського складу — дев’ять мінімальних заробітних плат (12 402 грн), особами офіцерського складу — десять мінімальних заробітних плат (13 780 грн).
  Громадяни, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, подають документи до військових комісаріатів за місцем реєстрації або перебування на військовому обліку.
   Консультації з питань, які виникають у громадян щодо проходження військової служби за контрактом можна отримати, звернувшись  до Чечельницького районного військового комісаріату,  в селищі Чечельник, вул Антонишена- 56, та за телефоном 2-10-39.  
 
 
123