Анатолій Олійник :"Для залучення грантових коштів на транскордонне

Анатолій Олійник: « Для залучення грантових коштів на транскордонне співробітництво нам необхідно напрацювати механізми, зрозумілі для європейських партнерів»
На цьому наголосив голова облдержадміністрації 22 вересня під час шопонеділкової апаратної наради, коротко підсумовуючи візит делегації Вінницької області до Ясського повіту Румунії. 

На запрошення президента Ясської повітової ради делегація з Вінниччини 18 вересня взяла участь у виїзному семінарі Комісії з політики територіальної згуртованості Комітету регіонів Європейського Союзу на тему: «Взаємозв’язок європейських регіонів: територіальні перспективи». 

Семінар розглядав питання налагодження взаємозв’язку віддалених регіонів Європейського Союзу з центральними регіонами, тим самим підкреслюючи важливість транспортної інфраструктури як інструменту територіальної єдності. Участь в заході взяли представники міністерств транспорту Франції, Чехії, Іспанії, інших країн.

Голова ОДА поділився враженнями від візиту учасників семінару до Ясського міжнародного аеропорту, який є найбільшим інвестиційним проектом Ясського повіту, особливе захоплення викликала нова злітно-посадкова смуга модернізованого аеропорту, яка будувалась згідно європейських стандартів та найновіших технологій. Вартість реалізації проекту складає 60 млн. євро. Вже зараз, Ясським міжнародним аеропортом щоденно здійснюються рейси в Бухарест, Відень, Рим, Мілан, Тель-Авів, Лондон та інші європейські міста.

«На міжнародному семінарі в Яссах розроблявся механізм співпраці із територіями, суміжними з Європейським союзом. Відбувся обмін думками – яким чином ми повинні орієнтуватись на Захід. Тут важлива наша активна позиція»,- наголосив Анатолій Олійник.

Він зазначив, що на Вінниччині розроблено цілий ряд програм, які б дозволили залучити грантові кошти в тому числі і на транскордонне співробітництво, зокрема, на облаштування прикордонних пунктів області та будівництво сучасного мосту Ямпіль - Касауци між Україною та Молдовою.

Анатолій Олійник підкреслив: «Вже з 1 січня 2015 року 100 мільйонів євро буде залучено в Україну через програму «Україна- Польща» та 10 мільйонів євро через фонд «Україна -Молдова» потрібно лише грамотно розпорядитись коштами, які надаються за інвестиційними програмами. Для цього маємо здійснити ряд організаційних заходів з погодження механізму співпраці з Євросоюзом».
 
 Департамент інформаційної діяльності та
 комунікацій з громадськістю ОДА