Анатолій Олійник: "Не людина для чиновника, а чиновник - для людини"

 

 
2 червня керівник області Анатолій Олійник зустрівся з головою Державної реєстраційної служби України Ганною Онищенко, яка в рамках робочого візиту прибула на Вінниччину.
Метою відвідин стало вивчення досвіду роботи вінницького центру надання адміністративних послуг «Прозорий офіс» для подальшого впровадження його напрацювань на території всієї України. «Це те, на що треба орієнтуватися і брати у приклад», - зазначила Ганна Онищенко, зауваживши, що одним із основних завдань очолюваної нею служби є включення реєстраційної системи до системи адміністративних послуг. «Нам важливо не лише дивитися на успішний досвід, а й брати до уваги проблеми. І на сьогодні Державна реєстраційна служба повинна працювати, перш за все, над внесенням змін до законодавства. Це питання не політики, а надання якісних послуг населенню», - підкреслила керівник відомства. Голова облдержадміністрації, у свою чергу, зазначив, що у Вінницькій області все робиться для того, аби реєстраційна служба працювала прозоро й оперативно. За прикладом міських центрів надання адмінпослуг, «прозорі офіси» створені практично в кожному районі області, і нині ведеться серйозна робота над якістю їхнього функціонування. «Сьогодні основним питанням для всіх територій є децентралізація влади, - зауважив Анатолій Олійник. – Якщо це відбудеться, то місцеві органи влади зроблять все необхідне для належної роботи служби, знаючи, що це їхні повноваження і їхня проблема. Сьогодні ж якраз у цій площині найбільше нарікань та зловживань».
Під час обговорення перспектив та проблем діяльності, голова Державної реєстраційної служби України повідомила, що з метою уникнення ризику суб’єктивності, нині відпрацьовується ідея максимального роз’єднання особи, яка приймає документи на видачу дозволу, від тієї, що ухвалює рішення про його надання або ж ненадання. «Зараз ми пропрацьовуємо можливі варіанти реалізації цієї ідеї. І плануємо розробити пілотні проекти в тих регіонах, де система адмінпослуг функціонує найкраще. Можливо, Вінниця теж буде учасником цього проекту, адже тут не потрібно нічого створювати, питання лише у переформатуванні роботи існуючої системи», - зазначила Ганна Онищенко.
Підсумовуючи зустріч, голова облдержадміністрації наголосив, що сьогодні є серйозний запит суспільства на відшліфування державою усього того, що розбалансоване, не функціонує або ж створює певні проблеми. «Нам треба системно працювати, розуміючи рівень свої відповідальності. І пам’ятати основний принцип: не людина для чиновника, а чиновник для людини», - підкреслив Анатолій Олійник.