Арсеній Яценюк провів нараду щодо ситуації в АПК і перспективи його

 

 

Арсеній Яценюк провів нараду щодо ситуації в АПК і перспективи його розвитку у поточному році

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів нараду щодо ситуації в агропромисловому комплексі та перспективи його розвитку у поточному році.
Під час наради, зокрема, розглянуті питання продовольчої безпеки в державі, підвищення конкурентоспроможності продукції аграрного сектора на внутрішньому і зовнішньому ринках, вирішення соціальних проблем села.
Окрему увагу учасники зустрічі приділили проведенню посівної кампанії в поточному році. Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка доповів про хід весняно-польових робіт. За його словами, посів ранніх ярих зернових і зернобобових культур проведений на 89% площ. На ранніх посівах ярого ячменю, пшениці та вівса отримані сходи. Продовжується посів буряків, яким уже засіяно 70% площ, відведених під цю культуру, розпочато посів кукурудзи та соняшнику. На даний час аграрні підприємства 11-ти областей закінчили перше підживлення озимих культур на всій прогнозованій площі. Із посіяних 7,8 млн. га озимих зернових культур у доброму і задовільному стані перебуває 94%. Міністр зазначив, що за прогнозними даними посівна площа ярих культур в усіх категоріях господарств під урожай 2014 року без врахування можливого пересіву очікується на рівні 18,3 млн. га.
Також зазначено, що державну підтримку в зерновому секторі здійснює Аграрний фонд через закупівлю зерна врожаю 2014 року на умовах форварду. Об’єкти закупівель - пшениця, жито, ячмінь, овес та гречка.
Прем’єр-міністр України наголосив на необхідності проаналізувати питання актуальності діючих мінімальних інтервенційних цін на форвардні закупівлі, враховуючи економічні реалії.
Арсеній Яценюк дав доручення Державній фінансовій інспекції невідкладно провести перевірку фінансової діяльності ПАТ «Аграрний фонд», Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд» та ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація України», результати якої доповісти Кабінету Міністрів.
Також, за дорученням Глави Уряду, Державна інспекція України з контролю за цінами повинна перевірити цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів і встановити обґрунтованість підвищення цін на цю продукцію. При цьому Міненерговугіллю доручено вжити всіх заходів щодо ресурсного насичення ринку нафтопродуктів.
Крім того, за результатами наради Мінагрополітики разом із Національним банком доручено опрацювати додаткові можливості щодо рефінансування банківської системи для надання кредитної підтримки вітчизняним аграріям.
 
Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю ОДА