Арсеній Яценюк : Важливим є не лише компенсування вартості газу

 

Арсеній Яценюк: Важливим є не лише компенсування вартості газу, а й енергоефективність та енергомодернізація


Уряд України продовжив програму компенсації 20% коштів на придбання котлів, які працюють на альтернативному паливі, а також напрацює нові програми компенсації коштів на енергомодернізацію. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю програмі «ТСН. Тиждень» на телеканалі «1+1».
Арсеній Яценюк підкреслив, що важливим є не лише компенсування вартості газу, а й менше його споживання – шляхом розвитку енергоефективності: «Вікна, нові котли, утеплення, ізоляція».
Він також повідомив, що Уряд України 4 квітня затвердив положення, яким продовжує програму з компенсації 20% вартості придбаних котлів, які працюють на альтернативному паливі: «Ви йдете в «Ощадбанк», берете кредит, і 20% вартості котла компенсує держава».
Глава Уряду зазначив, що запропонує розповсюдити таку практику і на кошти на утеплення житла, встановлення нових вікон та енергомодернізацію: «Компенсація з Державного бюджету буде від 30% до 40% бюджету вартості придбаних енергоматеріалів на утеплення, теплоізоляцію та тепло модернізацію».
Він нагадав, що Федеральний канцлер Ангела Меркель прийняла рішення надати Україні 500 мільйонів євро «дуже довготривалого кредиту, 300 мільйонів із яких піде саме на те, щоби утеплити будинки і модернізувати українські «Теплокомуненерго».
Кошти на модернізацію українських «Теплокомуненерго» також надасть Уряд Республіки Польща.
Відповідаючи на запитання ведучої щодо формування тарифів на газ, він зазначив, що їх формує «не Уряд, не Президент, а незалежний регулятор - Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг».
За розрахунками НКРЄ, повідомив він, реальний тариф на газ, зараз становить 9600 гривень за 1 тисячу кубічних метрів: «Це сьогодні ціна для промисловості».
При цьому, підкреслив Глава Уряду, тариф для населення при споживанні до 200 кубічних метрів газу на місяць, становить 3600 гривень - втричі менше, ніж реальна вартість природного газу, розрахована НКРЄ.
Він наголосив, що кількість тих, хто споживає до 200 кубічних метрів газу, а відтак – сплачує за газ ціну в 3600 гривень за тисячу кубометрів - це майже 80% громадян.
Арсеній Яценюк також нагадав, що Уряд запровадив широку програму надання субсидій для громадян і максимально спростив процедуру їх отримання.
Глава Уряду повідомив, що на фінансування субсидій в Державному бюджеті передбачено 24,5 мільярда гривень. Він зазначив, що зараз субсидії отримують близько 1,2 мільйона сімей: «Очікуємо, що після підвищення тарифів ця кількість зросте до 3 мільйонів сімей. Ми розрахували таким чином, що нам вистачає грошей на субсидії навіть на 15 мільйонів громадян».
«Якщо побачимо, що не буде вистачати, - ми обов’язково знайдемо ресурс в Державному бюджеті»,- підкреслив Арсеній Яценюк.