Банк анулював борг-подайте річну декларацію про доходи
27.04.20

В ситуації, коли банк простив (анулював) основну суму боргу (кредиту) та повідомив про це боржника, тоді суму такого анульованого боргу вважають додатковим благом. На цей момент звернули увагу податківці.

Суму прощеного (анульованого) боргу банк повинен включати до податкового розрахунку за ф. №1 ДФ за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Натомість фізособа-боржник зобов’язана самостійно сплатити податки з таких доходів та відобразити їх у річній податковій декларації.

Цей дохід включають до оподатковуваного доходу з урахуванням норм абз. «д» пп. 164.2.17ПКУ (за умови перевищення у 2020 році суми 1 180,75 грн). Його показують у розділі II податкової декларації про майновий стан і доходи «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу», у рядку 10.9.1 «у вигляді додаткового блага (прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит))». До того ж зазначений дохід оподатковують військовим збором.

Термін подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік подовжено до 1 липня 2020 року. А суму податкового зобов’язання, яку платнику необхідно сплатити за результатами річного декларування, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.

123