Бережіть ліс від лісових пожеж!
23.05.16

     Весна – найкраща пора року. Однак із теплом приходить і небезпека – можливість загорання сухостою,  кущів,  дерев, лісів, людських домівок.

    Тому, щоб захиститися від вогню, необхідно суворо дотримуватись правил пожежної безпеки. Адже пожежа сама собою не виникає, а є наслідком недбалості, безпечності та безгосподарності.

    Згідно із статистичними даними, з вини населення щорічно виникає 96-98 відсотків лісових пожеж. Охоплюючи лісові масиви, торфовища, сільгоспугіддя, вогонь знищує все, що зустрічається на його шляху. Збитки від пожеж, завдані  природі відшкодовуються десятиріччями.

     При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кг мікроскопічних твердих продуктів згорання. Крім того, вогнища пошкоджують кореневу систему рослин, гинуть корисні комахи та мікроорганізми, що в результаті призводить до виснаження грунту.

     Закликаємо усіх громадян дотримуватись елементарних вимог безпеки для недопущення пожеж.

     Пам'ятайте: заборонено випалювати суху рослинність та її залишки на сільгоспугіддях, смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, очерету в заплавах річок, оскільки це загрожує виникненню неконтрольованого поширення пожеж, зникненню мікрофлори грунту та гумусу, який відновлюється більше десяти років.

    Необхідно знати, що згідно зі статтею 77 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»  порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладання штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    Памя'тайте: розводити багаття можна тільки у безвітряну погоду і лише в спеціально відведених місцях; не слід залишати багаття без нагляду; не можна покидати місце відпочинку, не переконавшись, що вогонь погашений. Не кидайте недопалки! Лише дотримання вимог пожежної безпеки збереже лісові масиви від вогню!

Адміністрація ДП «Чечельницьке лісове господарство»

 

123