Більше уваги - дітям!
01.03.17

23.02.2017р. в Ольгопільській СЗШ І-ІІІ ступенів  відбулись батьківські збори з батьками учнів 11 класу. На обговорення винесли питання, щодо груп в соцмережах, де дітей схиляють до самогубств, вживання наркотичних та алкогольних речовин, перебування дітей в нічний час в розважальних закладах. На зборах були присутні: головний спеціаліст служби у справах дітей Чечельницької райдержадміністрації Стрельчук Л.П., класний керівник 11 класу Кондрицька Л.Г., психолог школи Олійник Ю.Д. та батьки учнів 11 класу.

Ці спільноти називаються «Море китів» і «Тихий дім». На своїх сторінках в соцмережах розміщують відео чи малюнки з літаючими китами. Учасники таких груп отримують ряд завдань від адміністраторів, причому, усі передбачають нанесення собі якоїсь шкоди. Виконання має бути зафіксоване на фото чи відео. Фінал такої гри – самогубство.

Психолог та спеціаліст служби у справах дітей  звернули увагу на небезпечну розвагу «Біжи або помри», серед її умов – перебігти дорогу перед машиною, що рухається. Усе це також має бути зняте на відео.

Також повідомили, що у лютому різко зросла кількість пошукових запитів на тему ігор, фіналом яких стає спроба вчинити самогубство і попередили, що у «Вконтакті», «Вайбер» такі спільноти ведуть кваліфіковані психологи, які й схиляють дітей до суїциду. За даними поліції, адміністратори суїцидальних пабліків в мережі «ВКонтакте» такі, як “Кити пливуть нагору”, “Розбуди мене о 04:20”, «f57», «f58», “Тихий дім”, “Рина”, “Няпока”, “Море китів”, “50 днів до мого…”, – часто самі знаходять депресивних підлітків.

Перед тим, як втягнути дитину у квест, модератори вивчають його особистість і якщо той має схильності до суїциду, надсилають йому завдання.

         Стрельчук Л.П. просила батьків перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень, а також звернути увагу на її акаунти в соцмережах, спілкування у приватних чатах, обов’язково контролювати фото та відеофайли у гаджетах.

Щоб не допустити потрапляння дітей до таких груп, було рекомендовано батькам:

·                     Приділяти більше уваги психологічному стану дитини.

·                     Перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень.

·                     У разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися.

·                     Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита.

·                     Перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акаунт.

·                     Перевіряти вміст спілкування у приватних чатах. Звертати увагу на коло спілкування дитини.

·                     Намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями.

·                     Обов’язково контролювати те, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини.

·                     Встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

Крім того, Лариса Петрівна провела бесіду з батьками на тему: «Три вороги людини: куріння, алкоголь, наркотики». Були наведені статистичні дані про шкідливий вплив нікотину, алкоголю, наркотиків, що спонукало батьків задуматись про виховання дітей.

На завершення виховного заходу батьки отримали пам’ятку щодо небезпеки, пов’язаної із вживанням наркотиків, а саме:

- Смерть в молодому віці.

- Вірогідність скоєння тяжких злочинів ( пограбувань, вбивств).

- Аварії у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння.

- Фізична та психічна залежність від наркотиків.

- Емоційна збудженість  та неадекватна поведінка.

- Загроза захворювання на СНІД.

- Емоційні, психічні та фізичні розлади, божевілля.

 

123