Бондурівка: проблеми вирішимо спільно
23.04.18

20 квітня  2018 року в селі Бондурівка відбулись загальні збори громадян, в яких взяли участь голова районної ради Сергій П'яніщук, перший заступник голови районної державної адміністрації Віталій Савчук, начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Станіслав Мартинюк, головний лікар РЦПМСД Віктор Коваль, начальник відділу Держгеокадастру Чечельницького району Олег Кохановський, дільничний інспектор, старший лейтенант поліції Володимир Зварищук. Цьогоріч послухати звіти про роботу сільської ради за минулий рік прийшло близько 60 жителів села.  

Основним питанням порядку денного, як і зазвичай, був звіт голови Валентини Слюсар про діяльність на посаді сільського голови за 2017 рік. Одним з головних досягнень минулого року став ремонт  приміщення другого поверху адмінбудівлі ,щоб відкрити дитячу дошкільну установу та проведення першого етнофестивалю ""На гозері", який став головним святом села в 2017 році.Голова села висловила слова подяки народному депутату Юрію Македону, голові Чечельницької райдержадміністрації Сергію Пустовому, керівникам агроформувань Володимиру Кузнєцову та Ганні Тодорашко за надану допомогу в проведенні етнофестивалю "На гозері". Окрім того Валентина Володимирівна поінформувала присутніх чим жило село в минулому році, яким є демографічний та соціально-економічний стан громади.

Станом на 01.01.2018 року  в с.Бондурівка та Дохно проживає 810 чоловік. Із цієї кількості населення 190 чоловік працездатного віку решта пенсіонери. Разом з тим на території проживає 1 інвалід Великої Вітчизняної війни  , 2 воїни-афганці ,10 учасників Великої Вітчизняної війни,,  5- інвалідів дитинства ,7 багатодітних сімей ;5 вдів померлих громадян , що потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи  та 18 учасників АТО.

Бондурівська сільська рада та її виконавчий комітет  постійно приділяють увагу питанням соціального захисту жителів ,так в 2017 році профінансовано  соціальну  допомогу:

-    учасникам бойових дій   в Афганістані два чоловіки по 1 тис.грн.- 2тис.грн.

-    ліквідатору ЧАЕС – один чоловік 500грн.

-    учасникам АТО   16 чоловік по 1 тис.грн. -16 тис.грн.

-    вдовам потерпілих громадян , яким було видано посвідчення дружини померлого громадянина із числа ліквідаторів, смерть , яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою 5 чоловік -8 000,00 грн.

-    на поховання Сінькевича М.В.(непрацюючого ) – 1000,00 грн.

-    на лікування важкохворої дитини Харченко Марії Олексіївни  – 1000,00 грн

-    розпочато прийом заяв  на грошову компенсацію  за вугілля  (інвалідам,вдовам ,учасникам  Великої Вітчизняної війни ,учасникам АТО , афганцям , ліквідатору Чорнобильської  катастрофи , вдовам ліквідаторів Чорнобильської катастрофи , багатодітним матерям в яких п'ять і більше дітей ,непрацюючим пенсіонерам-  учителям , медикам –пенсіонерам.

-   прийнято 145 заяв на субсидію .  На сьогодні прийнято уже 130 заяв на субсидію  на 2018 рік. 

 Не залишаються поза увагою одинокі престарілі жителі громади.   21 таких одиноких обслуговують  два соціальних працівники . Їх роботу контролює виконком сільської ради та територіальний центр, щоб старенькі були доглянуті і забезпечені всім необхідним.Також в полі зору виконкому перебувають багатодітні та неблагополучні сім'ї.  З  сільського бюджету на  утримання  фахівця  із соціальної роботи витрачено 26,5 тис.грн .

Після звіту сільський голова відповіла на запитання, які задавали жителі села, що стосувалися ремонту доріг, криниць, обрізання гілля, медичної реформи тощо.

Наступним був звіт дільничного інспектора, старшого лейтенанта поліції Володимира Зварищука, який зазначив, що в  Бондурівці ,порівняно з іншими населенними пунктами району за звітний період зареєстровано найменшу кількість правопорушень та злочинів.

Станіслав Мартинюк розповів про зміни у пенсійному законодавстві та наданні соціальної допомоги, зупинився на питанні нарахування та отримання субсидій , а Олег Кохановський  детально розповів про земельні відносини .

Розповів про медичну реформу, військовий призов та службу за контрактом, об'єднання громад, планування ремонту доріг у 2018 році та постанову КМУ № 107 про відшкодування коштів на утримання молодняка ВРХ для фізичних осіб Віталій Савчук. Кожна тема  актуальна , тому  бондурівчани виявили активність в  їх обговоренні.

Підвів підсумки зібрання  Сергій П'яніщук, який зупинився на питанні децентралізації та об'єднання територіальних громад  й відзначив, що лише спільними зусиллями ми подолаємо усі труднощі.

 

 

 

 

 

 

 

 

123