Будівництво, капремонт та реконструкція об'єктів у районі
30.10.20

В поточному році в с.Каташин ТОВ «Україна-О» збудовано новий об’єкт з іноваційними технологіями «Реконструкція телятника під корівник на 140 голів по вул.Комарова, 98/7». Передбачено застосуваня роботизованого доїння корів без втручання людини в процес.      

Розпочато капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О-02-25-03 Чечельник –Білий Камінь протяжністю 7,89 км.

В переліку «довгобудів» державної форми власності залишилося фактично 2 об'єкти,  а саме:

- Добудова школи на 828 уч.місць в смт.Чечельник (готовність 0,6 %) – добудова на сьогодні є недоцільною, пропонується списати витрати та провести рекультивацію місцевості;

- Розширення ЦРЛ на 120 ліжок в смт.Чечельник, вул.К.Маркса в т.ч. 1 пусковий комплекс (готовність 40%) – замовнику (Департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації) пропонувалось внести зміни в ПКД згідно сучасних потреб медзакладу. Зокрема: завершити будівництво 1 пускового комплексу розбивши його  додатково на 3 черги. Першочергово здати морг, як 1 чергу.

Ще один об’єкт незавершеного будівництва державної власності:

- Газопровід-відвід до с.Вербка Чечельницького району. Фактично від району тут лише назви, оскільки проект розроблявся лише на першу чергу будівництва на відрізку Тростянець-Бирлівка. Там будівництво і заморозили. Продовження даного будівництва (2 черга) на території району, враховуючи його багатомільйонну вартість, вартість самого газу та відсутність проекту газифікації населених пунктів, є не на часі. І взагалі пропонується в подальшому його не розглядати в числі «довгобуду» на території району.

З числа багатоквартирного житлового будівництва «довгобудом» став об’єкт приватної власності:

 - Реконструкція п'ятиповерхової житлової будівлі по вул.Героїв Майдану, 31 в смт.Чечельник. Власником будівлі і замовником будівництва на сьогодні є ТОВ «Агробуд». В 2013 році були спроби реанімувати будівництво: поновлено проектну документацію, замовником проведено за власні кошти укріплення будівлі. Однак, для завершення будівництва залучити кошти Програми Власний дім чи інші інвестиції на даний об’єкт не вдалося.

Серед незавершених об’єктів будівництва комунальної форми власності, так званих «довгобудів» є:

- Будівництво очисних споруд по технології "BIOTAL" продуктивністю 100 куб.м./добу. (припинено в 2008 році) – замовник Чечельницька селищна рада.

- Дитячий садок в с.Бондурівка Чечельницького району (припинено роботу в 1999 році), власник – Бондурівська сільська рада. Будівля, яка знаходилась колись в експлуатації, на сьогодні знаходиться в аварійному стані і потребує капремонту зі значними капіталовкладеннями. По даній будівлі складено акт обстеження та запропоновано на сесії самоврядного органу прийняти відповідні рішення щодо подальшого використання цієї будівлі, оскільки дитячий садок уже розмістили в іншому пристосованому приміщенні.

- Будинок культури в с.Вербка Чечельницького району (припинено роботи в 1997 році). На сьогодні власник – Вербська сільська рада.

Загалом на «довгобуди» у свій час витрачено більше 20558 тис.грн. Для завершення будівництва необхідні ще більші інвестиції. Слід зазначити, що відтягування робіт на об'єктах незавершеного будівництва веде до збільшення вартості завершення робіт, оскільки жодний з об'єктів не законсервовано, руйнуються під впливом природних та антропогенних факторів.

Олександр ЖМУРКО,

начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля Чечельницької райдержадміністрації, головний архітектор району 

 
 
123