Будьте уважні: розпочався нерест
03.04.17

З метою збереження середовища і умов відтворення водних біоресурсів Вінницярибоохороною видано наказ від 17.03.2017 р. № 4-О «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів в рибогосподарських водних об’єктах Вінницької області у 2017 році», яким визначено терміни заборони на вилов і добування водних біоресурсів у водоймах області. Весняно-літню заборону на вилов водних біоресурсів на період нересту в рибогосподарських водних об’єктах Вінницької області встановлено у такі строки: у річках та їх притоках – з 1 квітня по 20 травня (загальна тривалість 50 діб); у водосховищах, озерах, ставках (за винятком ізольованих природних або штучно створених водних об’єктів, наданих у користування для потреб аквакультури) та р. Дністер – з 1 квітня по 9 червня (загальна тривалість 70 діб); у Дністровському водосховищі – з 1 квітня по 9 червня для любительського рибальства (загальна тривалість 70 діб) та з 1 квітня по 29 червня для промислового рибальства (загальна тривалість 90 діб). Вилов раків у всіх рибогосподарських водоймах заборонений з 1 квітня по 9 червня (загальна тривалість 70 діб).

Під час нересту забороняється як промисловий вилов риби, так і любительський і спортивний вилов. Також встановлено заборону на пересування неслужбових плавзасобів та здійснення певних видів господарської діяльності в водних об’єктах та прибережних захисних смугах, таких як днопоглиблювальні, бурові, а також видобуток гравію.

Однак, як і завжди з кожного правила є винятки, тому в нерестовий період дозволяється любительське і спортивне рибальство з берега однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом, на спеціально визначених ділянках водойм. 
 На території Чечельницького району  у 2017 році рибоохороною були визначені наступні ділянки:
- став «Цукрозаводський» смт. Чечельник: від пляжу до греблі і до містка, по лівому березі;

Нагадуємо, що за порушення правил рибальства у нерестовий період передбачена відповідальність, так відповідно до п. 4.4. Правил любительського і спортивного рибальства в нерестовий заборонний період любительське рибальство може бути дозволено органами рибоохорони на спеціально визначених ділянках водойм однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега. За порушення вказаного пункту настає адміністративна відповідальність за ч. 3 ст. 85 КУпАП у вигляді попередження або накладення штрафу на громадян від 34 грн. до 170 грн. і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від 170 грн. до 510 грн.

За грубе порушення правил рибальства в нерестовий період частиною 4 ст. 85 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 680 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб - від 510 грн. до 850 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Порушення порядку придбання чи збуту риби відповідно до ч. 1 ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів тваринного світу чи без такої.

Однак, крім адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства у нерестовий період існує ще й кримінальна відповідальність за завдання значної шкоди рибним запасам.  Відповідно до ст. 249 КК України передбачено штраф у розмірі від 1700 грн. до 6800 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Відповідно до затверджених такс для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожну незаконно виловлену рибу буде нараховано шкоду, яку потрібно сплатити до місцевого бюджету за місцем скоєння правопорушення, а це може бути від 17 гривень за один екземпляр до 2550 гривень.
123