Чечельниччина увічнила пам'ять загиблих захисників України
02.09.19

Відповідно до Указу Президента України №621 від 23 серпня 2019 року дата  29 серпня  визначена Днем пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Сьогодні громадськість району увічнила пам'ять загиблих молебнем, хвилиною мовчання та покладанням квітів до могил.

Нагадаємо, що 5 років тому, 10 серпня, почалась одна із самих чорних сторінок історії незалежної України – жорстокі бої за Іловайськ. Міста стратегічного значення ( 40 км від Донецька, 12 км від траси Луганськ-Донецьк). Взяття під контроль якого давало б можливість перекриття постачання зброї, пального проросійським бойовикам Донецька.

Після переходу українських сил у наступ Росія кинула біля 4 тисяч кадрових військових, переодягнених в українську форму, що суперечить Женевській  конвенції та понад 100 одиниць важкої техніки, що перевищувало наші сили у 17 разів.

 Після оточення наших військ, саме 29 серпня,  нашим військовим формуванням Путіним було запропоновано вихід з «котла» так званим «гуманітарним коридором», але без озброєння. Вихід розпочався о 8.15 ранку, під час якого колони наших бійців на марші було розстріляно.

За інформацією з різних джерел під час Іловайської трагедії Україна понесла величезні людські втрати: 368 загиблих, 500 поранених 300 полонених, 180 безвісти зниклих.

З промовою перед присутніми виступив голова райдержадміністрації Сергій Пустовий: «Серед загиблих під Іловайськом і два наших земляки  чечельничанинт  Халус Руслан Петрович – капітан батальйону особливого призначення «Миротворець», нагороджений орденом «За мужність» 3 ст. ( посмертно) та  демівчанин Кифоренко Борис Борисович  - полковник , командир 121 бригади зв’язку ОК «Південь» сухопутних військ Збройних Сил України. Нагороджений орденом Б.Хмельницького 3 ст. (посмертно).

Поряд з ними ми сьогодні вшановуємо вихідця села Ольгопіль Черкасова Володимира Юрійовича – сержанта, снайпера 8-го окремого полку спеціального призначення, який загинув під Краматорськом 24 липня 2014 року. Нагороджений орденом «За мужність» 3 ст. посмертно.

Сівкова Євгена Григоровича, жителя смт Чечельник, який загинув під Кураховим 27 вересня 2015 року.

Померлого в госпіталі від отриманих під час бойових дій  травм лейтенанта Коротана Сергія Віталійовича, жителя смт Чечельник.

Ми згадуємо сьогодні померлих на мирній території України  від отриманих душевних травм і важких хвороб учасників бойових дій:

 Баланюка Юрія Івановича, жителя с.Демівка;

 Кичу Ігора Володимировича, жителя с.Білий Камінь;

чечельничан  Діхтяра Євгенія Івановича,  Куляса Михайла Івановича;

Безкоровного Ігора Васильовича, жителя с.Тартак».

Голова районної спілки ветеранів АТО Юрій Онопольський зазначив, що сучасна українська армія озброєна і забезпечена всім необхідним, аби стримати ворога і воювати до повної перемоги.

Мати загиблого Руслана Халуса – Світлана Іванівна – розповіла про дитячі і юнацькі роки сина та про його участь у захисті незалежності і України під час війни із російським агресором.

Молебні за загиблими і померлими захисниками здійснили священнослужителі римо-католицької церкви о.Мирослав  та греко-католицької – о.Павло.

Ми схиляємо голови перед самовідданістю, мужністю, героїзмом наших земляків, всіх українських воїнів, які саможертовно віддали своє життя за свободу, незалежність, суверенітет та територіальну цілісність Батьківщини.

Низький уклін батькам, родинам, зростившим гідних синів.

Вічна слава героям! Слава Україні!

  

123