Чечельницький РЦ СССДМ інформує

При Чечельницькому районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та  молоді  працює  8 працівників, із них 5 працівників - фахівці із соціальної роботи, роботою яких охоплені 8 сільських рад. Фахівці із соціальної роботи мають відповідну освіту та пройшли спеціальні курси навчання по роботі з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах, а також регулярно підвищують свій кваліфікаційний рівень. Завдяки цьому  проблеми сільської громади за допомогою надання комплексних соціальних послуг вирішуються на користь осіб, що потребують уваги і підтримки.
Робота  працівників районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей  та  молоді  першочергово  зосереджується  на  ранньому  виявленні сімейних  криз з метою  надання  необхідної  допомоги  у  вирішенні  проблем:
- збереженні  сімейного  середовища  для  дитини;
- запобіганні  вилученню  дітей  із  сімей;
- допомозі   соціально   неадаптованим  сім’ям  у  набутті  навичок відповідального батьківства та пошуку власних ресурсів для самостійного розв’язання життєвих проблем сім’ї.
Спеціалісти Центру постійно проводять роботу з  сім’ями, аби своєчасно виявити серед них такі, що опинилися в складних життєвих обставинах та потребують сторонньої підтримки, протягом 2014 року проінспектовано  865 сімей, із них 81 родину проінспектовано вперше. Охоплено 100 % соціальною роботою 48 дітей – сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у районі, а також охоплені соціальною роботою 10 осіб з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Одним із актуальних  напрямків діяльності Центру є виконання спільного наказу міністерств України у справах сім’ї, молоді та спорту, охорони здоров’я, освіти і науки, праці та соціальної політики, транспорту та зв’язку, внутрішніх справ, Державного департаменту з питань виконання покарань від 14.06.2006 року «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах» ведеться облік даних сімей зазначеної категорії. За даними суб’єктів соціальної роботи у 2014 році в районні виявлено 18 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховується 35 дітей. Соціальним супроводом охоплено 112 родин, в яких проживає 247 дітей. За результатами роботи 87 родин (в них 185 дітей)  було знято з соціального супроводу з позитивним  результатом.
На жаль,  не всі питання можуть вирішити фахівці із соціальної роботи, які трапляються при роботі з клієнтами,  в зв’язку  з цим продовжується робота опікунських рад при виконавчих комітетах сільських та селищної рад району, так як саме в склад опікунських рад входять директори, завучі, соціальні педагоги та психологи шкіл, голови та секретарі сільських та селищної рад, сімейні лікарі та медичні працівники ФАПів та амбулаторій, дільничні інспектори, депутати сільських та селищної рад, а також за згодою представники з  управління праці та соціального захисту населення РДА, служби у справах дітей РДА, кримінально – виконавчої інспекції,  відділу у справах сім’ї, молоді та спорту та районного центру зайнятості. Саме на засіданнях опікунських радах залучаються представники із складу  опікунських рад до вирішення проблем особи чи родини стосовно  утримання та виховання дітей в кризових сім’ях. Працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 2014 року було ініційовано 68  засідань опікунських рад. І зробивши аналіз результатів проведень опікунських рад, працівники РЦ СССДМ дійшли до єдиного висновку – щомісяця потрібно проводити в кожному населеному пункті вищевказані засідання.
На виконання розпорядження Чечельницької РДА від 24.10.2014р. № 264 «Про створення районної мобільної робочої групи із надання адресних соціальних послуг в територіальних громадах сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах» членами групи проводиться відповідна соціальна робота в громадах, яка спрямована на подолання складних життєвих обставин в сім’ях, підвищення виховного потенціалу, відповідальності за життя дітей, допомога в оформленні необхідних документів, реєстрації, сприяння в проходженні медичних оглядів, влаштування на навчання, отримання гуманітарної допомоги, сприяння в оформлені в дитячий садок дітей дошкільного віку, допомогу в раціональному використанні коштів сімейного бюджету, ознайомлення та попередження батьків про безвідповідальне батьківство.
Основними проблемами сімей у складних життєвих обставинах традиційно залишаються складні стосунки в сім’ї, зловживання алкогольними  напоями,  сім’ї   в яких є діти з фізичними вадами, сім’ї, у яких  батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.  
Чечельницьким районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється робота щодо виконання наказу Міністерства України у справах молоді та спорту від 31.10.2006 р. №3685 «Про порядок здійснення соціального супроводу супроводження прийомних сімей та будинків сімейного типу». За звітний період обласним ЦСССДМ здійснено навчання за програмою підвищення кваліфікації 2 прийомних сім’ї. Протягом 2014 року під  соціальним  супроводженням  РЦСССДМ  перебуває  4 прийомних сім’ї, в яких виховується 6 дітей.
Протягом 2014 р. згідно плану роботи, директором РЦ СССДМ спільно з директором районного центру зайнятості, начальником управління праці та соціального захисту населення РДА, начальником служби у справах дітей РДА та начальником управління Пенсійного фонду відбуваються виїзні прийоми по населених пунктах району. Мета виїздів - зустрічі з громадою, надання інформації щодо соціального захисту окремих верств населення, а саме: діти, молодь, окремі особи та сім’ї.
Важливим напрямком роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  є профілактично – просвітницька робота , яка здійснюється в школах району та ПТНЗ №35 щодо запобігання поширенню негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, пропаганда здорового способу життя, де надаються психологічні, педагогічні консультації з питань взаємовідносин дітей з однолітками, гармонійного розвитку особистості. Крім того, проводяться  консультативні  заняття  щодо поширення знань конвенції ООН про права дитини, з питань  профілактики  правопорушень  серед  неповнолітніх. Протягом 2014 року спеціалістами РЦ СССДМ проведено 109 групових заходів. Учасниками групових заходів стали 1165 осіб.
А також, постійно працівники Центру залучають жителів району до масових заходів:
-  у березні 2014 року спеціалістами районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  проведена,  в центрі селища, вулична акція: «Що необхідно знати аби убезпечити себе від туберкульозу?», присвячена до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом;
 - до Дня матері з 21 по 30 квітня проведено конкурс малюнків: «Як сонечко рідна матінка моя». У такий спосіб малеча  мала змогу показати свої найщиріші почуття до самих ніжних, турботливих та найрідніших матусь;
-    утравні2014року проведена вулична акція: «Міняй цигарку на цукерку!». У цей день працівники Центру пропонували всім бажаючим поміняти сигарету на улюблені з дитинства ласощі. Майже всі, кому пропонували такий обмін, погоджувалися розлучитися з цигаркою. Також розповсюджувались буклети «Мамо, не пали!», що закликали відмовитися від шкідливої звички представниць прекрасної статі;
         - з нагоди святкування Дня захисту дітей, 1 червня 2014р., працівники РЦСССДМ улаштували справжнє свято для дітей та їх батьків на центральній площі Чечельника спільно з районною службою державного пожежного  нагляду № 33. Діти брали активну участь у конкурсах, до чого їх не треба було довго припрошувати.  Діти  від наймолодших до старших активно бавилися, розважалися, відзначаючи своє свято. Особливо дітей потішило пожежне авто. Рятувальники розгорнули пожежний рукав та показували дітям, як вправляються з водою під час пожежі, а також демонстрували, як швидко вони одягаються.  Після чого і був  проведений конкурс, хто з дітей найшвидше одягне рятувальну форму. Відзначення Міжнародного дня захисту дітей продовжилось конкурсом «Малюнок на асфальті», після чого діти отримали заохочувальні подарунки.
- з метою профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі та пропаганди здорового способу життя районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 3 кварталу 2014 року проведено вуличні акції «Молодь проти наркотиків!» та «Цінуй своє життя! Пройди тест на ВІЛ/СНІД». Головна мета - привернення уваги до проблем ВІЛ/СНІДу та наркоманії. Фахівці із соціальної роботи розповсюджували інформаційні буклети та закликали молодь до ведення здорового способу життя. З метою вивчення відношення молоді до вживання наркотичних речовин, рівня обізнаності  про наслідки їх впливу, мотиви вживання проведено соціальне анкетування «Ваша думка про шкідливі звички».  Так як, саме підлітки та молодь, які завдяки положенню і способу життя піддаються небезпечним негативним діям і складають групу соціального ризику. Саме тому проведення необхідних заходів з метою профілактики негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі стало одним із основних завдань РЦ СССДМ. Адже негативні явища, які мають місце, краще попередити, а ніж потім боротися з їх наслідками.
 
А основні проблемні питання, які потребують вирішення у 2015 році - забезпечення діяльності фахівців із соціальної роботи протягом 2015року в усіх 16 населених пунктах Чечельницького району.
 
Тел.. 2-11-75