Ціна на скраплений газ має бути знижена - Президент
29.08.17

«Питання складається із двох дуже важливих частин. Перша частина – це частина соціальна. Мова не йде про підприємства. Йдеться про те, що значна частина водіїв експлуатує автомобільний транспорт, який заправляється зрідженим газом, і різке  підвищення цін не може бути прийнятним і не може залишатись без реакції влади», - підкреслив Петро Порошенко. Про це Президент сказав під час робочої поїздки до Львівської області, відповідаючи на запитання журналістів чи буде врегульована ситуація у зв’язку із різким підвищенням ціни на зріджений газ, яким українці заправляють автомобілі.

Глава держави наголосив, що з цього питання були проведені необхідні консультації з Урядом і з Прем’єр-міністром. «Ми маємо абсолютно чіткі і погоджені підходи», - підкреслив він.

«Позиція перша: Антимонопольний комітет має вжити всіх заходів для того, щоб не допустити  монопольного становища і зростання ціни. Будуть перевірені всі постачальники газу. І якщо буде встановлений факт отримання монопольно високого прибутку, ті, хто це допустив будуть оштрафовані, і ситуація буде повернута до норми», - запевнив Глава держави.

За його словами, у цьому питанні є друга складова – геополітична. «Ви знаєте, що в умовах гібридної війни, коли основним постачальником скрапленого газу була Російська федерація, були прийняті рішення щодо припинення або обмеження постачання. Так само як це відбувалось з природнім газом», - нагадав Президент та додав: «Ми маємо навчитись жити в умовах гібридної війни».

Петро Порошенко також повідомив, що відбулось обговорення з урядом та дані відповідні доручення відповідним міністерствам, виробникам. «Ми маємо налагодити власне виробництво скрапленого газу і ті заблоковані обсяги з Російської федерації мають бути компенсовані українським виробництвом», - сказав він.

Президент зазначив, що протягом двох-трьох тижнів очікує результатів перевірки. «І вже у другій половині вересня поставлено завдання, впевнений, що воно має бути виконано, щодо зниження ціни на скраплений газ і притягнення до відповідальності тих, хто допустив порушення, якщо вони будуть встановлені», - наголосив Глава держави.

За його словами, відповідні завдання також надані Національній поліції, Генеральній прокуратурі і найближчим часом результати стануть відомі. «Тому, що, за моїм дорученням, до перевірки, безумовно, має бути залучена громадськість», - зауважив Президент.


АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

123