Розширено можливості кредитування для малого бізнесу
04.05.20

Уряд уточнив категорію суб’єктів підприємництва, які зможуть стати учасниками програми «Доступні кредити 5-7-9%» та зняв обмеження щодо максимальної суми кредиту для рефінансування під нульову процентну ставку.

Йдеться про постанову КМУ від 29.04.2020 р. № 319.

По-перше, уточнили, що отримати рефінансування в рамках антикарантинного пакета під 0% зможуть суб’єкти підприємництва, чий річний дохід не перевищував 10 млн. євро. Знято обмеження щодо максимальної суми кредиту на таке рефінансування. Обмежена лише сума держпідтримки, яку надають суб’єкту підприємництва, яка сукупно не може перевищувати за будь-який трирічний період 200 тис. євро.

По-друге, позичальники отримали можливість рефінансувати свої діючі кредити за ставкою 3%, 5%, 7% або 9% річних (залежно від категорії кредиту) на термін до 5 років у сумі до 3 мільйонів гривень.

Обидва види рефінансування доступні для позичальників, які мають кредити у будь-якому банку України.

По-третє, бізнес може оформити відстрочку зі сплати не лише тіла кредиту, але й відсотків на обслуговування позики. Така відстрочка може сягати 9 місяців і залежить від мети надання державної підтримки.

На сьогодні отримати позику за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» можна в чотирьох банках державного сектору — ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, УкрЕксімБанк та трьох комерційних банках – «Львів», «Альянс» та «ПУМБ».

Кредити за новими правилами мікро- та малий бізнес зможе отримати одразу після внесення Радою Фонду відповідних змін до Програми «Доступні кредити 5-7-9» та оновлення угод Фонду з банками-партнерами.

Мінекономіки додає, що компенсація ставки по діючим кредитам до 0% буде доступна за умови збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу порівняно із станом підприємства на 1 березня 2020 р. Ця умова має зберігатись протягом всього строку отримання саме цієї державної підтримки.

Нова постанова також уточнила, що позики на рефінансування надають за умови відсутності у підприємства проблемної заборгованості за отриманими ним кредитами в банках України станом на 1 березня 2020 р

123