Державна надзвичайна протиепізотична комісія при РДА інформує:
27.07.16

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Чечельницькій  державній адміністрації інформує :
 
 Епізоотична ситуація в світі та Україні щодо африканської чуми свиней залишається надзвичайно складною.
З початку 2016 року АЧС зареєстровано у 12 країнах світу: Латвії, Литві, Естонії, Польщі, Росії, Кабо Верде, Бурунді, Кенії, Нігерії, Малі, ПАР та Україні.
Всього, з 2012 року на території України зареєстровано 71 випадок захворювання на АЧС в 14 областях України: в Запорізькій (1), Луганській (4), Чернігівській (25), Сумській (8),Київській (6), Рівненській (2), Житомирській (2), Полтавській (8), Одеській (5), Миколаївській (5), Черкаській (2), Кіровоградській (1), Хмельницькій (1) та Чернівецькій (1) областях. При цьому 52 випадки зареєстровано серед домашніх свиней, 19 - серед диких кабанів та виявлено 1 інфікований об’єкт.
Зпочатку 2016 року в 10 областях нашої держави виявлено 14 випадків АЧС: Полтавська (3), Одеська (3), Миколаївська (1), Сумська (1), Житомирська (1), Кіровоградська (1), Хмельницька (1), Черкаська (1), Чернігівська (1) та Чернівецька (1) області, у тому числі 2 випадки серед диких кабанів та 12 - серед домашніх тварин. В Кіровоградській, Хмельницькій та Чернівецькій областях АЧС зареєстровано вперше.
Останні випадки АЧС зареєстровано 07.06.2016 в ФГ «Дружба народів» в с. Довжок Новоселицького району Чернівецької області, 28.06.2016 на приватній фермі «Партизанська Іскра» с.Кринка Первомайського району Миколаївської області, 29.06.2016 в особистому підсобному господарстві с.Хибалівка Куликівського району Чернігівської області та 04.07.2016 у СФГ «Джерело-Г» с.Лісове Тальнівського району Черкаської області.
Станом на 11.07.2016 залишилося 9 неблагополучних пунктів по АЧС в Хмельницькій, Сумській, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській та Чернівецькій областях. Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження).
З метою забезпечення безумовного виконання рішень попередніх Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Кабінеті Міністрів України, обласній державній адміністрації та районній державній адміністрації щодо недопущення занесення збудника хвороби на територію України, області і району та підвищення ефективності проведення профілактичних заходів державна надзвичайна протиепізоотична комісія при райдержадміністрації прийняла ряд рішень, зокрема :
- реалізувати заходи по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію району;
-    підвищити відповідальність громадян за недотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней та дії, що призводять до виникнення захворювання на АЧС та розповсюдження збудника цієї хвороби. Організувати вибіркові спільні перевірки на рівні сіл. Провести на місцевому рівні базову підготовку (організація навчання) визначених груп патрульних поліцейських із питань біобезпеки;
-        Активізувати роботу щодо приведення до оптимальної щільності поголів’я диких кабанів в мисливських угіддях усіх форм власності, включаючи заказники, регіональні парки, вольєри, де утримуються свині.
-        Підготувати пропозиції щодо удосконалення нормативно-правових актів стосовно  регулювання чисельності диких кабанів, та надати на розгляд голові державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації.
-        Посилити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням живих свиней та продукції свинарства, за продовольчими ринками і ринкам по торгівлі живими тваринами, а також за подвірним забоєм тварин.
-        Вжити невідкладних заходів щодо утилізації харчових відходів із місць громадського харчування  та недопущення їх використання для згодовування свиням.
-        Створити спільні мобільні робочі групи для контролю переміщення підконтрольних вантажів на автошляхах району. Особливу увагу звернути на  Бершадський  район (Бершадь – Чечельник).
Державною надзвичайною  протиепізоотичною комісією при райдержадміністрації, Правлінням  спілки споживчого товариства,    керівником агропродовольчого  ринку проводитиметься роз’яснювальна робота з юридичними та фізичними особами, які займаються закупівлею живих свиней на переробних підприємствах та подвірно,   щодо небезпеки занесення збудника африканської чуми свиней на територію району, буде рекомендовано  тимчасово утриматись  від завезення свинопоголів’я  із інших районів області і областей України.

                                                              

123