ДПС України інформує: тестуємо Програмний РРО
23.07.20

З 01.08.2020 року набирають чинності закони України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (далі - Закон № 128) та від 20 вересня 2019 року № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Цими законами з 01.08.2020 року створено можливість використовувати суб’єктам господарювання для реєстрації розрахункових операцій програмні реєстратори розрахункових операцій (далі - ПРРО) як альтернативу класичним реєстраторам розрахункових операцій (далі - РРО).

Суб’єкти господарювання, на яких розповсюджується дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», можуть за власним вибором використовувати ПРРО та/або ПРРО.

Законом №128 встановлено обов’язок для ДПС забезпечити програмне рішення для суб’єктів господарювання, що проводять розрахункові операції.

З метою реалізації вимог Закону №128 ДПС розроблено підзаконні нормативно-правові акти, здійснено заходи щодо технічної реалізації законодавчих вимог у вигляді програмного рішення та АРІ фіскального сервера ДПС.

Уся актуальна інформація щодо запровадження ПРРО розміщена на офіційному вебпорталі ДПС банер «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

У теперішній час триває тестування безкоштовного програмного рішення та АРІ фіскального сервера ДПС.

Суб’єктами господарювання тестується два програмних рішення: Програмний РРО (тестова версія) розміщено за посиланнями:

ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/Android.zip

ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/Windows.zip

Фіскальний додаток пРРОсто (тестова версія) розміщено за посиланням: ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/pRROsto.zip                                                                                                                                                            

Також тестуються два АРІ фіскального сервера ДПС - АРІ фіскального сервера (Електронний кабінет) та АРІ фіскального сервера (Єдине вікно подання електронної звітності).

Тестування АРІ та безкоштовних програмних рішень триватиме до 31.07.2020.

На офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено роз’яснення та нові зразки заповнення реєстраційних карток для отримання користувачами кваліфікованих сертифікатів електронних печаток для програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Порядок реєстрації та застосування ПРРО, форма і зміст розрахункових документів, що створюватимуться ПРРО, передбачені відповідними наказами Міністерство фінансів України, які зареєстровані у Міністерстві юстиції України:

від 18.06.2020 року №306 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року №13»;

від 23.06.2020 року №317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547».

Із текстами цих нормативно-правових актів можна ознайомитись на ресурсі «Ліга Закон», на сайтах Верховної Ради України та Мінфіну, а також на банері «Програмні РРО».

123