Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження

 

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України інформує щодо механізмів державної та недержавної підтримки підвищення енергоефективності. Зокрема,
З жовтня 2014року Держенергоефективності започатковано програму державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення (постанова Кабінету Міністрів України від 17.10,2011 X» 1056}. Цей механізм передбачає відшкодування 20% тіла кредиту, отриманого населенням в ПАТ "Ощадбанк" на придбання твердопаливних та електричних котлів (додаткова інформація розміщена па офіційному веб-саітп Агентства за посиланням Ьйр;//5аее,|0¥,ш/ ак/сонаитегб/сІеггЬ-р:гіи'упіка--еііеі,^лУаЬе$ресЬшу^сотрегі5аі8Іа).
Станом на 10 січня п.р, механізмом пільгового кредитування скористалися 1629 сімей на загальну суму більше 28 млн. грн. (динаміка показників у розрізі регіонів додається).
У 2015році Агентством заплановано розширення переліку заходів, на які надаватиметься державна підтримка населенню. Так, ініціюється впровадження механізму відшкодування населенню частини тіла кредиту до 30% на встановлення склопвкетів, придбання енергозберігаючих матеріалів, встановлення приладів обліку тощо.
Також механізм державної .підтримки розроблено і для ОСББ, І Іросктом запропоновано відшкодування 40% суми кредитів на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. Державно підтримка надаватиметься на придбання енергозберігаючих двокамерних склодакетів для вікон, індивідуальних теплових пунктів» засобів обліку тепла і води, модернізацію систем освітлення у місцях запального користування тощо. Окрім надання ешвфінансувашш для підвищення енергоефективиості в будівлях, проект сприятиме також збільшенню кількості ОСББ в країні (додаткова інформація розміщена па офіційному веб-сайті Агентства за посиланням її і ір://зае є. йРУ ■ наш ^еуеШа/ргеу іеу а/4 861.
Загалом, у 2015 році на реалізацію вказаних програм пільгового кредитування передбачається спрямувати 343,5 млн, гри. державних інвестицій.
Крім того, у грудні 2014 року компанія Треса-Групп, спільно з ПАТ "Укргазбанк"     розробили     кредитну     програму     на     придбанняенергозберігаючого    обладнання    та    утеплення    будівель    (додаткова інформація розмішена на офіційному веб-сайті Агентства за посиланням Ьід-к//заее.яоу.иа/'цк/рге55юопг/497).
Кредитна програма призначена для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСБВ), юридичних та фізичних осіб-підприімців малого і середнього бізнесу та передбачає надання кредитів на термін  до 3-х років під 3-11% річних. До товарів, на які надається кредит згідно з акційними умовами, відноситься опалювальне, енергогеиеруюче, водонагрівальне та кліматичне обладнання, а також системи теплоізоляції.