Держпраці повідомляє
10.02.20

Представники Держпраці спільно з представниками ПФУ, ДПС, ДЦЗ, Держпродспоживслужби, профспілок, організацій роботодавців відповідно до доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука по 31 січня проводили  посилену роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування. Під час таких заходів роботодавцям розповідали про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Заходи проводились  для підвищення відповідальності роботодавців під час виконання законодавства про працю та виявлення тих, які використовують неоформлену найману працю.

Суб’єкти господарювання після таких роз’яснювальнихвізитівматимутьзмогудобровільнооформитивсіхпрацівниківвідповідно до чинного законодавства.

А з 1 лютого розпочнеться інспекційна кампанія, за результатами якої порушники притягуватимуться до відповідальності вже за новими розмірами штрафів.

1 лютого Закон №378 було опубліковано в «Голосі України». Тож з 2 лютого запрацювали нові норми статті 265 КЗпП, тобто нові розміри штрафів.

Зокрема, для «єдинників» І-ІІІ груп за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення застосовується попередження, а для інших роботодавців – штраф у 10 мінімальних зарплат (дотепер було 30 розмірів МЗП за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення незалежно від форми оподаткування).

А ще з`явилась нова і незвична норма: у разі сплати 50% розміру штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого ст. 265 КзПП, протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про його накладання, така постанова вважається виконаною.

Якщо повторне порушення буде вчинено протягом двох років, з дня виявлення, тоді накладатимуть штраф у розмірі 30 МЗП щодо кожного працівника незалежно від категорії платників податків.

Головний державний інспектор праці управління праці у Вінницькій області Наталія Поліщук 

123