До 150-річчя від дня народження М.Грушевського
21.09.16

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський (1866-1934) — визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної   Республіки. 
       Михайло Грушевський належить до тих громадських діячів, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї усього життя — самоствердженню свого народу. Пам'ять про нього — вічна, а його наукові праці — невичерпне джерело мудрості.

     150 річчя від дня народження М. С. Грушевського  центральна районна бібліотека         презентувала       книжково-ілюстративну        виставку літератури «Українська державність: еволюція поглядів М.Грушевського». Бібліотекар Надія Мулько  провела бесіду «М.С.Грушевський – життєвий та творчий шлях».  В якій зазначила, що «науково–педагогічна й публіцистична спадщина М.Грушевського не обмежується його капітальними працями, трактатами, статтями, численними курсами лекцій, які він читав з університетських кафедр. Дбаючи про поширення історичних знань, учений поряд з уже згадуваним вузівським підручником „Ілюстрована історія України”, написав ще й дві книжки для школярів. Перша з них –„Про старі часи на Україні”. Друга –„Історія України”, написана до програми вищих початкових шкіл і нижчих класів шкіл середніх - побачила світ 1920 року. Для селянства живо й дуже цікаво написана книжечка „Про старі часи на Україні”.

      Сучасними і актуальними залишаються і нині  вислови і трактати  М.Грушевського, особливо  значущими  слова "Нема долі у неволі: і миле – не миле! Або згинуть, або жити.А скніти несила..." 

123