До уваги абітурієнтів! Старт реєстрації на ЗНО!
06.02.18

Сьогодні в Україні стартує реєстрація учасників для зовнішнього незалежного оцінювання.

Реєстрація на ЗНО-2018 триватиме до 19 березня. Щоби зареєструватися на незалежне тестування, необхідно створити та оформити реєстраційну картку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (http://testportal.gov.ua), зібрати пакет документів і подати його до регіонального центру.

Нагадаємо, як правильно зареєструватись та що для цього необхідно.

Крок 1. Обрати категорію особи.

Категорія особи залежить від того, в якому році учень завершив навчання та учнем якого закладу освіти є. Серед запропонованих категорій є –

-       Випускник закладів середньої загальної освіти 2018 року;

-       Учень (слухач) закладів професійної (професійно-технічної) освіти;

-       Студент закладу вищої освіти;

-       Випускник минулих років;

-       Випускник, який здобуде в 2018 році повну загальну середню освіту в навчальному закладі іншої держави.

Крок 2. Ознайомитися з інструкціями щодо реєстрації на ЗНО.

У 2018 році процедура реєстрації відрізняється залежно від того, чи проходитиме вступник Державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі ЗНО.

Що стосується реєстрації осіб, які складатимуть ДПА у формі ЗНО, то таким учасникам необхідно обрати навчальні предмети, враховуючи наступне. Першим обов’язковим предметом ДПА є українська мова. Другим – математика або історія України (за вибором). Третій предмет учасник обирає самостійно із запропонованого переліку. Варто пам’ятайте, що для зарахування оцінок за державну підсумкову атестацію можна вибрати й математику, й історію України та пройти зовнішнє оцінювання з цих предметів.

Також не потрібно забувати, що загальна кількість навчальних предметів для проходження ЗНО не повинна перевищувати чотирьох.

Далі учаснику необхідно підготувати всі документи та матеріали для реєстрації, зокрема:

-       копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). Звертаємо увагу, що в паспортах нового зразка (ID-картка) немає серії документа. Під час заповнення реєстраційної форми поле "серія" потрібно залишити порожнім. У разі відсутності паспорта окремі категорії осіб можуть подати інший документ;

-       дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку (фотокартки мають бути виготовлені на білому або кольоровому фотопапері);

-       реєстраційну картку, яку можна сформувати самостійно, скориставшись спеціальним сервісом "Зареєструватися", розміщеним на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти, або звернутися за допомогою до особи, відповідальної за реєстрацію в закладі освіти, де учасник навчається.

У разі необхідності також потрібно підготувати: медичний висновок про створення спеціальних умов для проходження тестування за формою № 086-3/о; копію свідоцтва про зміну імені чи прізвища (для осіб, в документах яких є розбіжності); копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою); заяву щодо надання можливості пройти ЗНО з певних предметів під час додаткової сесії, у якій має бути вказана причина, що унеможливлює участь в основній сесії, і документ, що підтверджує цю причину (для тих, хто має на це право відповідно до розділу VI Порядку).

Увага! На копіях документів випускник має написати Згідно з оригіналом (без лапок), поставити підпис, свої ініціали та прізвище, дату засвідчення копії.

Потім потрібно сформувати комплект реєстраційних документів та подати його особі, відповідальній за реєстрацію в закладі освіти.

Після отримання від випускників реєстраційних документів заклад освіти формує список осіб, які проходитимуть державну підсумкову атестацію за освітній рівень повної загальної середньої освіти у формі зовнішнього оцінювання. Засвідчений підписом керівника та печаткою закладу освіти (у разі її наявності) список учнів і комплекти реєстраційних документів треба надіслати не пізніше ніж 19 березня 2018 року до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Дату подання визначатимуть за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті.

Крок 3. Внесення змін до реєстраційних даних.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є сертифікат, який абітурієнтам буде надіслано в індивідуальному конверті разом з реєстраційним повідомленням учасника ЗНО та інформаційним бюлетенем «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2018 рік».

У разі потреби кожен може внести зміни до реєстраційних даних, здійснивши перереєстрацію. Вона триватиме з 6 лютого до 2 квітня 2018 року після отримання сертифіката ЗНО.

Крок 4. У випадку отримання відмови у реєстрації.

Абітурієнтам може бути відмовлено з певних причин у реєстрації на ЗНО. Ті, кому було відмовлено у реєстрації, мають право оскаржити рішення регламентної комісії протягом 14 календарних днів із дня завершення реєстрації, подавши апеляційну заяву до УЦОЯО.

Якщо учасник ЗНО через певні причини не зможе взяти участь у тестуванні, він повинен до 16 квітня 2018 року надіслати до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти сертифікат і заяву про відмову в реєстрації.

Крок 5. У разі потреби зареєструватися на додаткову сесію ЗНО.

Під час основного етапу реєстрації подати документи для участі в додатковій сесії мають право особи лише з деяких причин, з якими можна ознайомитись на сайті УЦОЯО.

Щоб зареєструватися на додаткову сесію ЗНО, потрібно також надати заяву (у довільній формі) і документ, що підтверджує причину, яка унеможливлює участь в основній сесії.

Нагадаємо також, що існують категорії учасників, які мають особливі умови реєстрації. З деталями реєстрації та списком таких осіб можна ознайомитись на офіційному сайт УЦОЯО http://testportal.gov.ua.

123