Допомога постраждалим на Майдані виплачена повністю
12.01.18

11 січня Уряд ухвалив рішення щодо виплати в повному обсязі одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та особам, які отримали тілесні ушкодження, побої, мордування під час участі в зазначених акціях.

Зазначене рішення затверджує механізм виплати вищевказаної допомоги відповідно до Закону України „Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей”.

„Верховною Радою України ще в 2014 році було прийнято закон про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей, - зазначив Міністр  соціальної політики України Андрій Рева. - Ці кошти виплачувались протягом 2014 – 2016 років частинами й кожного року державним бюджетом України були передбачені відповідні суми в кошторисі нашої країни. У той же час законом про грошову індексацію нашого  населення не передбачено індексацію цих виплат. Але суми, що були визначені законом, є абсолютними й на них також впливають усі інфляційні процеси. Тому під час зустрічі громадських організацій постраждалих учасників масових акцій протестів з Прем’єр–міністром України Володимиром Гройсманом були дані відповідні доручення на прохання  і пропозицію  цих громадських організацій. Таким чином у 2018 році маємо повністю завершити процес виплат належних їм сум по закону. Відповідно, ці кошти були закладені в державному бюджеті України в сумі 294 млн гривень і постанова, що була прийнята сьогодні, дає можливість поставити крапку в питанні виплат державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту й членам сімей загиблих на Майдані”.

Законом України „Про державний бюджет України на 2018 рік” передбачено 294 млн гривень відповідно до бюджетної програми „Надання одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та особам, які отримали тілесні ушкодження, побої, мордування під час участі в зазначених акціях”.

Законом визначено наступні розміри державної допомоги постраждалим та членам їх сімей:

- у зв’язку із смертю члена сім’ї, який брав участь у масових акціях громадського протесту, за умови, що смерть безпосередньо пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, - 1 млн гривень;

- у зв’язку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень учаснику масових акцій громадського протесту - 700 тис. гривень;

- у зв’язку з нанесенням тілесних ушкоджень середньої тяжкості учаснику масових акцій громадського протесту - 500 тис. гривень;

- у зв’язку з нанесенням легких тілесних ушкоджень, побоїв, мордувань учаснику масових акцій громадського протесту - 200 тис. гривень.


У разі, якщо допомога вже виплачувалася протягом попередніх років, то розмір державної допомоги буде зменшено на раніше виплачену суму.



Міністерство соціальної політики України
 
123