Допомога вступникам: 10 кроків
10.07.17

Сильні одногрупники

Крок 1
Прагни навчатися разом із найсильнішими. Це збільшує твої шанси на якісну освіту. Перевірити, куди вступають найкраще підготовлені абітурієнти можна в нашому аналізі «Вибір абітурієнтів 2016: кількість та якість» на cedos.org.ua.
 

Стережись корупції

Крок 2
Дізнайся, чи поширеним явищем є корупція. Як і в інших випадках, можна звернутись до спільнот у соціальних мережах і спитати студентів. Також можна скористатися сайтом Profrights.org, що збирає повідомлення про порушення прав студентів та викладачів у ВНЗ. Пам'ятай, хабарництво, плагіат, примусові благодійні внески - це неодмінна і пряма ознака низької якості освіти.
 

Розподіл місць в університетах

Крок З
ВНЗ самостійно визначають, скільки бюджетників вони готові прийняти на бакалаврські програми. Ця інформація мас бути оприлюднена на сайті університету.
 

Умови контракту

Крок 4
Якщо плануєш вступати на контракт, обов'язково зверни увагу, за який саме період вказана ціна (семестр, рік, весь термін навчання). Уважно вивчи форму контракту. Пам'ятай: університети не можуть збільшувати розмір плати для студента, з яким уклали договір, частіше одного разу на рік і більше, ніж на рівень інфляції.
 

Викладацький склад

Крок 5
Переглянь на сторінці кафедри чи факультету, хто може викладати у тебе наступні кілька років. Інколи в мережі можна знайти записи лекцій викладачів. Не зайвим буде переглянути останні статті викладачів, спробувати знайти їх у соціальних мережах, поцікавитись поглядами та інтересами. Також дуже бажано розпитати студентів про їхні враження від викладачів - особисто чи у соціальних мережах.
 

Опис програм та вибір предметів

Крок б
Зверни увагу на описи програм та анотації дисциплін, що пропонують університети. Пам'ятай про своє право самостійно обирати щойнаменше чверть дисциплін. Поцікався, чи дозволять тобі обрати предмети з іншої кафедри чи факультету, коли саме та як відбувається запис на вибіркові дисципліни. Проглянь перелік предметів, з якого можна обирати. Цікаву інформацію про реальний перебіг навчального процесу можна знайти у групах кафедр, факультетів чи інститутів у соціальних мережах.
 

Проживання: Матеріальне забезпечення

Крок 7
Якщо тобі треба гуртожиток, перевір, чи ВНЗ забезпечує місцями в гуртожитку та знайди інформацію про їхній стан. Також поцікався, яка процедура поселення, як формується та рухається черга на нього - знайди на сайті ВНЗ положення, де врегульовані ці питання.Або подзвони до житлового відділу вишу.
 

Навчання: Матеріальне забезпечення

Крок 8
Незайве перевірити, як виглядають аудиторії, який у них ремонт, чи є мультимедійне обладнання, чи є технічні бази для практики, лабораторії тощо. На сайті та в соціальних мережах часто є фотографії чи опис оснащення аудиторій, бібліотек та гуртожитків. Зрештою, якщо є можливість, то варто відвідати кампуси університетів.
 

Подальше працевлаштування

Крок 9
Про практику чи подальше працевлаштування пишуть на сайтах університетів. Зателефонуй до відділу працевлаштування: вони є у всіх ВНЗ. Знайди та розпитай студентів і випускників спеціальності, яка тебе цікавить. Також поцікався, чи серед викладачів обраної спеціальності є фахівці-практики. Зрештою, якщо ВНЗ згадує про конкретні компанії - перевір, чи це правда. Можна зателефонувати до цих роботодавців або знайти профілі їхніх працівників в мережі LinkedIn і подивитись, які ВНЗ вони закінчували.
 

Міжнародна активність

Крок 10
Поцікався, чи ВНЗ співпрацює із закордонними університетами, пропонує програми обміну або програми подвійного диплому. Цю інформацію можна дізнатись у міжнародному відділі університету, а також на сторінці кафедри чи факультету. Розпитай студентів, як викладачі ставляться до виїзду на навчання закордон.

Пам'ятай, вибір університету - це крок, від якого залежить твоє майбутнє, тому стався до нього зважено та відповідально.

123