Дотик до історії рідного краю
20.10.17

Відповідно до плану роботи  відділу освіти Чечельницької районної державної адміністрації  та  з метою модернізації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах району 19 жовтня було організовано виїзний одноденний семінар директорів загальноосвітніх навчальних закладів в м.  Переяслав-Хмельницький.

  Це місто одне ізстародавніх міст в Київській області, яке згадувалося ще в пам'ятках Київської Русі, датованих 907 роком. Саме тут проходила в 1654 році всім відома Переяславська рада.

    В екскурсію включено відвідування:

- національного  історико-етнографічного  заповідника    «Переяслав», який  заснований  у 1979 році.  Заповідник  розташований на 35 га та включає 371 історико-архітектурних пам'ятників, а також Етнографічний музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Експонати переяславського музею мають світове значення.

-історичного музею «Заповіту Т.Г. Шевченка», який відкритий   18 квітня 2008 року на честь першого виходу “Кобзаря” Т. Г. Шевченка у Санкт-Петербурзі в 1840 році. Особливе місце в музеї займають "Шевченківські зали «Музею Заповіту». Під час приїзду до Переяслава в 1845 і 1859 роках Т.Г. Шевченко жив у цьому будинку, у кімнаті для гостей,   і   написав безсмертний “Заповіт”. У цих залах ми   бачили меблі того часу, посуд, вироби із фарфору, зокрема знаменитої фабрики Міклашевського, побутові речі, книги, картини з видами Переяслава того часу, копії робіт Т.Г. Шевченка. 

-меморіального музею Г.С. Сковороди, який розташований у будинку бувшого  Переяславського колегіума. Сковорода  працював у колегіумі  з 1753 року ,  тут  ним була  створена нова методика  навчання.  Саме в цьому будинку, в середині 18 століття, Григорій   Сковорода викладав піїтику- науку про художню літературу, теорію літератури, поезії (композиція, образність мови, ритміка, римування тощо);  систему художніх принципів того чи іншого літературного напряму або окремого поета; інша назва - поетика.       

В одній із комнат відтворений  інтер’єр класу поетики,   де читав свої лекції Григорий Сковорода та  кімната, в якій він жив та працював.  В антикварних шкафах  зберігається більше  10 тисяч томів літератури 18–19 віків. Жемчужина музейної коллекції – унікальний портрет Григорія Сковороди, работа невідомого художника 18 віку. Цьому будинку присвоєно статус пам’ятника архітектури 18 століття.

Всі   були   задоволені екскурсією, ознайомилисяз унікальними історичними пам`ятками України,відчули свій зв'язок з багатьма поколіннями людей, що жили упродовж століть на нашій рідній землі, а  продовженням      буде робота в індивідуальних та групових проектах  та  залучення учнівських колективів   до вивчення історико-культурної спадщини рідного краю.

123