Другий етап електронного декларування
09.11.16

Бершадське об’єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області надає роз’яснення щодо другого етапу електронного декларування.

30.10.2016 року завершився І етап системи електронного декларування для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

З 01.01.2017 року розпочнеться ІІ етап електронного декларування, відповідно до якого електронні декларації мають подати всі інші суб’єкти декларування, які визначені Законом України «Про запобігання корупції» 14 жовтня 2014 року № 1700-VII.

Зазначений етап декларування є найбільш цікавим з тієї точки зору, що стосується державних службовців найнижчої ланки.

Отже, подання декларацій відповідно до вимог ст. 45 зазначеного Закону буде здійснюватися  шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

 З метою захисту інформації державні органи мають здійснити заходи із забезпечення надання послуг електронного цифрового підпису суб’єктам декларування на безоплатній основі. Слід відмітити, при вході до електронної системи декларування офіційного веб-сайту НАЗК міститься перелік із 16 акредитованих центрів сертифікації ключів.

Лише наявність електронного ключа надасть змогу своєчасно подати електронну декларацію.

Слід зазначити, що законодавством передбачено 4 типи декларацій

-  щорічна (охоплює попередній рік);

- перед звільненням (охоплює період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями);

- після звільнення (охоплює попередній рік, тобто рік, у якому особа звільнилася);

- кандидата на посаду, у разі якщо посада належить до переліку суб’єктів декларування або до переліку посад з підвищеним корупційним ризиком.

Для підготовки до ІІ етапу декларування всім державним службовцям,  потрібно зібрати всі підтверджуючі документи щодо об’єктів декларування, отримати електронний ключ, ознайомитися  із затвердженою формою декларації та методичними рекомендаціями щодо її заповнення.

123