Дві сім’ї можуть позбавити батьківських прав
13.07.17

Як повідомляє завідувач сектору опіки та піклування  райдержадміністрацій Наталія ВОЛІКОВСЬКА, на первинному обліку служби у справах дітей  Чечельницької райдержадміністрації станом на 1.07.2017 року перебуває 14 дітей-сиріт та 33 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них:

- під опікою(піклуванням громадян)-37,

- в прийомних сім’ях- 4,

- в дитячих будинках сімейного типу-3,

- в інтернатних закладах -2, (  в Тульчинському будинку-дитини та  в Стрижавському дитячому будинку-інтернат ),

- в ПТУ-1 в Зозівському  професійному аграрному ліцеї.

 Протягом даного періоду статус дитини позбавленої батьківського піклування  надавався 1 дитині.

Однією із форм реалізації державної політики з охорони дитинства на місцях є діяльність комісії з питань захисту прав дитини райдержадміністрації. Протягом 2017 року проведено 5 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто  питання захисту житлових та майнових прав дітей та затвердження індивідуальних планів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, питання бездоглядності та безпритульності дітей. Приділяється увага координації діяльності між підрозділами райдержадміністрації та іншими районними структурами в галузі реалізації державної політики щодо захисту прав дітей.У районі затверджена та діє районна програма « реалізації  Конвенції ООН про права дитини на  2016-2017 роки», яка затверджена рішенням №16, 2 сесії районної ради 7 скликання від 18.12.2015р.

Однією із форм реалізації державної політики з охорони дитинства на місцях є неухильне дотримання службою у справах дітей порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

Станом на 1.07.2017 року  на  регіональному обліку з усиновлення перебуває – 10 дітей, з них:

-    в дитячих закладах різних форм перебуває 3 дітей:

- 1 – в Тульчинському будинку дитини Вінницької області.

-1 - в Стрижавському дитячому будинку-інтернат Вінницького районну, Вінницької області

1-ПТУ

- в сімейних формах виховання 7 дітей.

У 2017 році національним усиновителем  на території району не усиновлено  ні одної дитини.

Служба у справах дітей  Чечельницької райдержадміністрації здійснює нагляд за умовами проживання та виховання6 усиновлених дітей ( з них 6 – усиновлені  понад три року тому).

Іншою формою реалізації державної політики з охорони дитинства на місцях є неухильне дотримання службою у справах дітей порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини.

Під опікою, піклуванням громадян перебуває 37 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти перебувають під опікою, піклуванням  здебільшого в родичів.

Станом на 1.07.2017 року в  прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу проживає 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби.

В районі функціонує 4 прийомні сім’ї.

   Службою у справах дітей  підготовлено  2 позови про позбавлення батьків батьківських прав.

    Тримається на особливому контролі захист прав та інтересів дітей, батьки яких постраждали під час Революції Гідності та в зоні проведення антитерористичної операції; дітей-переселенців з АРК Крим, Донецької та Луганської областей. 

   Забезпечується участь дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в тематичній літній оздоровчій зміні. Станом на  1.07.2017р.: з  8.05.2017р. по 29.05.2017р. троє дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування оздоровлено в таборі  «Артек», 11 дітей з 03.07.2017р. по 23.07.2017р. оздоровлюється в ТОВ « Лікувально – оздоровчому спортивному комплексі 2 маяк ЛТД» с.Селище Тиврівського району, 1 дитина в Київському санаторії « Хоста» та 3 дітей, позбавлених батьківського піклування в санаторії « Авангард» Немирівського району.

   Протягом 2017р. проведено 6 лекцій  серед учнівської молоді в навчальних закладах району щодо відповідальності за порушення антиалкогольного законодавства та вчинення злочинів і адміністративних правопорушень, пов’язаних з наркотиками. Протягом І кварталу 2017р. проведено 14 рейдів

«Нічне селище», « Канікули», « Діти вулиці».

123