Дзвенить струмочком рідна мова
28.05.19

Літературне свято, присвячене  Дню слов’янської писемності та культури,  відбулося в районній бібліотеці. 

          Присутні на  заході вирушили в  мандрівку до світу слов’янської  писемності та культури, ознайомилися з відомостями про слов’янських просвітителей  Кирила та Мефодія, про те, як  виникла книга і  наша рідна  українська мова, яка є однією з слов’янських мов. 

    Для кожного  народу  дорога його мова, а для нас найближча – українська, яку ми  любимо і шануємо. «Рідна мова дорога людині, як саме життя», - висловили думку організатори заходу - бібліотекарі книгозбірні. Без мови не може існувати народ, його культура. Мова – це один із найдивовижніших карбів, які людина створила за свою історію.

    Поет-краєзнавець Павло Чернієвський  розповів про те, як минали століття, зміцнювалися люди  і вдосконалювалася мови. Не одразу  українська мова  стала такою, якою  є сьогодні. Змінювалося уявлення   про навколишній світ, змінювалась й   мова.

                   Про  українську мову та  її роль  у світі  розповіла Валентина Вікторівна Дмитрашина, соціальний педагог КЗ «Чечельницька СЗШ 1-3ст. №2.». За милозвучністю вона визнана вченими другою серед європейських мов  після італійської.  Валентина Вікторівна зачитала власні вірші, які викликали позитивні емоції та зігріли серця   слухачів  заходу.

    «Поетичний вернісаж» своїх віршів представили  Рада Грецька, учениця 9 класу та Анастасія Березіна, учениця 6 класу цієї ж школи.  Патріотичні («Моїм захисникам», «Табір») і  ліричні поезії («Кохання – не тільки щастя, а й мука», «Смородина», «Маму більш люблю за всіх») сподобалися  учасникам свята.

     Призи та подарунки вручено поетам – початківцям   та поету  –аматору  Павлу Чернієвському     від  народного депутата України  Юрія Миколайовича Македона, спонсора та мецената багатьох культосвітніх свят.

           Бібліотекарі  також  презентували   виставку  книг   усної народної творчості та творчості українських поетів та  письменників «Кришталь мови моєї дорогої…» .

123