Експертна рада при Мінрегіоні розпочала роботу над узгодженим

 

Експертна рада при Мінрегіоні розпочала роботу над узгодженим проектом пропозицій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації влади, - Геннадій Зубко

Експертна рада з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики при Мінрегіоні України, до складу якої увійшли українські, польські та експерти від Ради Європи і Європейського Союзу, розпочала роботу над підготовкою узгодженого проекту пропозицій щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко після завершення першого засідання Експертної ради.
«Наш перспективний план на цей рік базується на Концепції реформування місцевого самоврядування, Програмі діяльності Уряду та Коаліційній Угоді. В цих документах є чіткі пріоритети - конституційна реформа, децентралізація та реформа публічної адміністрації, місцевого самоврядування, питання реформування житлової політики, дерегуляції у сфері містобудування та будівництва, забезпечення громадян якісними комунальними та адміністративними послугами та інші завдання, які мають безпосереднє відношення до функціонування місцевого самоврядування», - сказав Геннадій Зубко.
За його словами, логічна послідовність реформ - зміни до Конституції, після чого - визначення територіальної основи, визначення повноважень місцевих органів влади, потім - ресурсної бази (податки, бюджети), а вже потім - формування органів влади на новій законодавчій основі.
«Така має бути послідовність і їй немає альтернативи. Тому вважаємо невідкладним завданням розпочати процес підготовки та внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та місцевого самоврядування. Від того, які конституційні зміни і як швидко вони набудуть чинності, залежить зміст пакету всіх інших законодавчих актів і взагалі можливість проведення реформ у визначені терміни», - додав Віце-прем’єр-міністр.
Він поінформував, що в минулому році, через неможливість внесення змін до Основного закону, Мінрегіон запропонував великий пакет законодавчих ініціатив, які необхідно реалізувати в рамках чинної Конституції, не порушуючи Концепцію проведення реформ.