Форма для подання запиту на отримання публічної інформації
27.10.20

25 жовтня 2020 року — історична дата для України, адже місцеві вибори проходять на новій адміністративно-територіальній основі. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль після голосування у м. Львові.

«Уряд змінив застарілий поділ на райони, що був прийнятий ще в першій половині минулого століття. Та передав більше повноважень в громади, сформувавши майже 1,5 тисячі об’єднаних територіальних громад. Вперше в історії незалежної України люди на місцях самі розпоряджатимуться коштами й вирішуватимуть, куди їх витрачати. Це ключовий елемент реформи децентралізації. Важливість сьогоднішніх виборів для майбутнього нашої країни складно переоцінити, адже ми, по суті, закріплюємо успіх основного етапу реформи», — зазначив очільник Уряду.

Як наголосив Денис Шмигаль, адміністративно-територіальна реформа — це одна з найбільш важливих і успішних реформ: «Вона найбільше зрозуміла людям, тому має високу підтримку серед українців. Місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм дають змогу Україні рухатися далі: розвивати інфраструктуру, покращувати державні послуги, робити країну комфортнішою для людей. Це дійсно історична подія», — відзначив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду також зауважив, що місцева влада ще ніколи не мала стільки повноважень, як матиме після цих виборів. «Відтепер громади матимуть власну землю та власні повноцінні бюджети. Більше 2 млн гектарів сільськогосподарської землі перейшло місцевим громадам. І наступного року бюджет місцевих громад складе понад 500 млрд грн. Разом з повнотою влади, з управлінням землею, фінансів, до них переходить і вся повнота відповідальності. Влада стала дуже близькою до громади, і люди зможуть робити висновки», — додав він.

Крім того, Прем’єр-міністр нагадав, що найважливіше під час виборів — це безпека. Тому закликав українців дотримуватися  протиепідемічних заходів на виборчих дільницях.

«Беріть із собою власну ручку, а дітей залишайте вдома. Дотримуйтесь соціальної дистанції, маскового режиму та використовуйте антисептик до і після відвідування дільниці. Демонструйте свій паспорт членам комісій, не передаючи його до чужих рук», — зазначив Денис Шмигаль.

123