Г. Деменчук: реформи в освіті – опорні школи
05.02.18

«Опорні школи в майбутньому матимуть право на отримання додаткового фінансування з державного бюджету» – про це на черговій нараді розповіла начальник відділу освіти Чечельницької РДА Галина Деменчук.

 «Питання  опорних навчальних закладів, формування оптимальної мережі навчальних закладів  були в полі уваги всіх нас, депутатів районної ради і раніше» – наголосила Галина Василівна.

         Рішенням 3 сесії 7 скликання Чечельницької  районної  ради  від 26.02.2016 №49 було затверджено  План модернізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів району. Згідно з цим планом  передбачено:

         - реорганізацію  Лузької СЗШ І-ІІІ ст. в СЗШ І-ІІ ст. та реорганізацію Жабокрицької СЗШ І-ІІ ст. у навчально-виховний комплекс «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад».

         - забезпечення діяльності освітніх округів (Ольгопільського, двох Чечельницьких, Вербського).

Окрім того, згідно з рішенням сесії було визначено опорні заклади Чечельницького району (Ольгопільська, дві Чечельницькі та Вербська школи).

Як зазначила начальник відділу освіти, на сьогодні поняття опорний заклад трактується по-іншому.

«Опорним закладом є школа, яка обов’язково має філії, або до якої підвозяться учні  з інших сіл, де школи закриті. І саме лише такі опорні школи в майбутньому матимуть право на отримання додаткового фінансування з державного бюджету» – пояснила Галина Василівна.

За словами начальника відділу освіти, саме завдяки даному фінансуванню було придбано мультимедійний комплекс  для Чечельницької СЗШ І-ІІІ ст. №1  сумою 300 тис.грн., комп’ютерні  класи  для    Вербської  СЗШ І- ІІІ ст.,  Ольгопільської СЗШ І-ІІІ ст., Чечельницької  СЗШ І-ІІІ ст. №1  на суму 377 тис. грн.

Створення опорних закладів допоможе вирішити проблеми не лише якогось окремого регіону, а й України в цілому. Це, насамперед, дасть можливість отримувати додаткові державні кошти, необхідні для дороговартісного утримання малокомплектних шкіл, а також підвищення рівня якості освіти в них.

«Опорна школа є найбільшою і найпотужнішою  в певній місцевості. Це школа, яка обов’язково має філії, або до якої підвозяться учні  з  3  інших сіл, де школи закриті.І як правило, кількість учнів  опорного закладу (без врахування учнів філій),має становити не менше 200 осіб» – зазначає начальник відділу освіти Галина Деменчук.

         Згідно з новим Законом встановлено правила обрання та функціонування опорних навчальних закладів регіонів. Опорний заклад є юридичною особою, має рахунки в органах Казначейства, самостійний баланс, штамп, печатку. Натомість філія не є юридичною особою. Філія, зазвичай, виконує функції початкової школи, а також може, за рішенням засновника, виконувати функції основної школи.

Що ж стосується керівництва, то опорний заклад очолюють директор та його заступники.  Керівництво філією опорного закладу здійснює завідувач філією за наявності 20 та більше  учнів.

«Засновниками  опорного закладу, його філій можуть бути представницькі органи місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, в нашому випадку, районна рада» – зазначає начальник відділу освіти.

Засновник визначає опорні заклади на конкурсній основі відповідно до затверджених ним умов.

Відповідно до положень нового Закону, під час проведення конкурсу обов’язково враховуються:

-              освітні потреби учнів  у забезпеченні певних напрямів спеціалізації;

-              здатність забезпечити на належному рівні організацію допрофільної підготовки і профільного навчання;

-              рівень забезпечення кваліфікованими педагогічними кадрами;

-              наявність належної матеріально-технічної бази (належним чином обладнаних спортивних об’єктів, кабінетів фізики, хімії, біології, географії та інших, лабораторій, навчальних майстерень, комп’ютерного і мультимедійного обладнання, швидкісного доступу до Інтернету);

-              укомплектування бібліотечного фонду підручниками, науково-методичною, художньою та довідковою літературою;

-              зручність та наявність автомобільних доріг з твердим покриттям для забезпечення безпечного підвезення учнів  і педагогічних працівників до місця навчання, роботи та місця проживання.

За слова начальника відділу освіти Галини Деменчук, позитив створення такого освітнього округу полягає в тому, що навчальні заклади (опорний та його філії)  працюють як єдиний організм, використовуючи наявну осучаснену матеріально-технічну та методичну базу, надаючи можливість учням отримувати якісно новий рівень знань. При цьому цілісний бюджет дає можливість повноцінно утримувати опорний заклад та його філії. В даній ситуації, мова йдеться про оптимізацію процесу загалом, а не про закриття початкових шкіл, бо вони мають бути наближені до місця проживання дитини.

Враховуючи положення нового Закону «Про освіту», відділом освіти Чечельницької РДА подано на розгляд чергової сесії районної ради проект  рішення «Про  затвердження   умов  проведення  конкурсу з  визначення  опорного навчального закладу у Чечельницькому районі».

Учасниками конкурсу є заклади загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів.

Конкурс проводиться з 06 по 23 квітня 2018  року у два етапи:

- І етап – підготовчий, з 06   по 16  квітня 2018 року - подання заявок відповідними  закладами  загальної середньої освіти району на участь у Конкурсі до відділу освіти райдержадміністрації;

- ІІ етап – основний, з 19 по 23 квітня 2018 року – визначення переможців Конкурсу.

Рішення та оголошення про проведення конкурсного відбору, інформація про подані на Конкурс матеріали, підсумки конкурсу  будуть оприлюднені  на офіційному  сайті відділу освіти  райдержадміністрації. 

123