Глава Уряду вимагає від Міненерговугілля вжити адекватних заходів

 

Глава Уряду вимагає від Міненерговугілля вжити адекватних заходів для стабілізації ринку енергетики


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від Міністерство енергетики та вугільної промисловості вжити адекватних заходів для стабілізації ринку енергетики. Про це він заявив на засіданні Кабінету Міністрів у вівторок, 31 березня.
Глава Уряду повідомив, що сьогодні провів нараду щодо стану енергетичного сектора: «Міністерство енергетики та вугільної промисловості в шостий раз просить продовжити надзвичайний стан в енергетиці».
Він наголосив, що «вкрай незадоволений» тим, що відбувається у цій сфері: «Бачу, що продовження надзвичайного стану відображає реальний стан в енергетичному секторі. Уже 2,5 мільярда неплатежів, повний бардак у розрахунках з підприємствами електроенергетики. Вугілля, як завжди, немає».
Уряд, за його словами, сьогодні продовжить надзвичайний стан в енергетичному секторі ще на один місяць: «А за Міністром - виконання чотирьох пунктів як звітування і передумова для того, щоб ми нарешті завершили надзвичайний стан».
Насамперед, наголосив Арсеній Яценюк, Міненерговугілля разом із НКРЕ повинні подати прогнозний баланс в електроенергетиці.
Ще один пункт, наголосив він, - погашення заборгованості по заробітній платі перед шахтарями: «200 мільйонів гривень виділив Уряд, 250 мільйонів гривень. - дав ринок. Ці 250 мільйонів кудись пішли - на якийсь банк, який вже збанкрутував».
Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності роботи НКРЕ «по справедливому тарифу». Окрім того, Глава Уряду підкреслив, що в Парламенті необхідно ухвалити проект закону щодо «справедливого зеленого тарифу»: «А то він настільки зелений, що його майже прирівняли в «зелені» до долара Сполучених Штатів. Він повинен відповідати ринковим умовам, а не лобістським».
Ще один проект закону, ухвалення якого необхідне у Верховній Раді, передбачає надання Уряду повноважень щодо запровадження правил електроенергетичного ринку на тимчасово окупованих територіях, «в тому числі в зоні проведення антитерористичної операції».
«Вимагаю від Міністерства вжити адекватних заходів по стабілізації ринку енергетики. Зиму пройшли, вже треба готуватися до наступної зими», - наголосив Арсеній Яценюк.