Година Землі – «по-чечельницьки»
03.04.17

Представники національного природного парку «Кармелюкове Поділля», зокрема, директор парку Олександр Романчук, начальник відділу еколого-просвітницької роботи та рекреаційного благоустрою Людмила Стороженко і фахівець з еколого-просвітницької роботи Лілія Сошнікова поінформували про діяльність НПП «Кармелюкове Поділля» та їхню участь в акції «Година Землі», що була проведена 25 березня о 20:30.

Людмила Стороженко зазначила: «Нещодавно в рамках екологічних акцій відбулася Всесвітня акція «Година Землі», до якої наш парк намагався привернути увагу якомога більшої кількості людей різних напрямів роботи та вікових категорій. Ми звернулися до директора Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерини Висоцької, щоб вона допомогла провести спільно з Вінницькою облдержадміністрацією та Департаментом екології і природних ресурсів виставку світлин з фотоконкурсу «Природа через об’єктив». На ній були представлені роботи дітей, які на власні очі спостерігали за красою природи і зберегли враження на фотознімках. Цю виставку фотографій ми приурочили до акції «Година Землі».

Про мету та причини долучення парку «Кармелюкове Поділля» до всесвітньої акції, її тематику підготувала презентаційні матеріали Лілія Сошнікова: «Для привернення уваги громадськості до проблем природи та екології нами проводиться низка акцій та заходів, зокрема акції «Великий зимовий облік птахів», «Первоцвіт», «Мурашник», «Збережи ялинку».»

Наприкінці березня 2007 року Всесвітній фонд дикої природи вперше провів цікаву й показову екологічну акцію «Година Землі». Тоді близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн. його жителів вимкнули освітлення на одну годину.

Із того часу «Година Землі» стала щорічною міжнародною подією, яка проводиться останньої або передостанньої суботи березня і закликає людей, організації та комерційні установи вимкнути необов’язкове світло й електричні прилади на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Планети. З року в рік акція «Година Землі» набирає все більших масштабів. Із 2009 року і дотепер Україна також приєдналася до заходу. У 2017 році вже більше 75 міст нашої країни підтримали цю природоохоронну ініціативу.

Цього року «Година Землі» – це більше ніж година! Ми щодня повинні робити кроки для гармонійного співіснування людини і природи, адже від нас залежатиме майбутнє планети. У суботу, 25 березня 2017 року о 20 годині 30 хвилин люди по всьому світу вимкнули світло на одну годину, «Годину Землі» як символ стурбованості за майбутнє Планети та єдності в бажанні захистити природу. Окрім символічного вимкнення світла на 60 хвилин, робиться наголос на необхідності щоденних дій кожного громадянина, спрямованих на збереження навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів для подолання проблеми зміни клімату.

Оскільки всі полюбляють відпочивати на природі, то одним із основних завдань Національних природних парків є створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах. Саме це і спонукало працівників НПП «Кармелюкове Поділля» на створення низки рекреаційних пунктів, які були облаштовані в місцях, що облюбували собі мешканці району. Працівники доклали чимало зусиль для того, щоб відпочиваючим було зручно, комфортно та приємно проводити дозвілля на природі, не зашкодивши їй.

Людмила Стороженко зазначила: «Наше завдання полягає в тому, щоб «Година Землі» не обмежилася 60 хвилинами один раз на рік, а стала стилем нашого життя. І починати потрібно з молодого покоління, яке має навчитися сприймати красу довкола себе.

За словами представників НПП «Кармелюкове Поділля», «Година Землі» має стати щоденною акцією серед широких верств населення, яка допоможе зберігати природні ресурси і раціонально їх використовувати.

 

123