Голова РДА С.Пустовий зустрівся із головним рабином Вінниччини
19.02.18

З робочим візитом Чечельницький район відвідали начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький та рабин, голова іудейської релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця» Шауль Хоровіц. Під час зустрічі із головою райдержадміністрації Сергієм Пустовим гості відвідали Чечельницьку синагогу та єврейське кладовище.

Для довідки.

У 1939 році в Чечельнику проживало 1327 євреїв (66% населення).

У містечку була велика синагога і 4 клойзи, в яких молилися хасиди або об'єднання ремісників; кожен такий молитовний будинок мав своє власне "духовне правління".

 Велику роль у розвитку єврейської громади зіграло те, що Чечельник у середині 19 століття став досить значним центром хасидизму. Тут заснував свою резиденцію один з найвідоміших хасидських цадиків (праведник, духовний провідник) того часу раббі Моше Цві Гітерман з Саврані - Савранський Ребе. Кілька поколінь нащадків р. Моше Цві були рабинами в Чечельнику, а Савранська хасидська династія існує і сьогодні, її духовний центр розташовується в Єрусалимі.

Після війни громадське життя в містечку відновилася, але євреї стали поступово виїжджати до Ізраїлю, США та інші країни. У 1950 р помер останній Чечельницький ребе - раббі Борух, праправнук раббі Моше Цві з Саврані.

 Як правило, над святими могилами будуються маленькі склепи-будиночки, які зазвичай називають Огел. Ці могили прийнято вшановувати як великі святині. Огел на могилі р. Моше Цві за радянської влади був зруйнований, а відновлений у 1990 р. Поруч поховані його спадкоємці - Чечельницькі рабини: Шломо бен Моше Цві, Моше бен Шломо, Шломо II бен Моше, Мордехай бен Шломо II, Борух бен Шломо II.

 

123