Головне для громади - це діти, -
28.01.18

у цьому пересвідчилися голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П’яніщук, заступник голови РДА Ольга Беседа, керівники структурних підрозділів РДА під час зустрічі із Каташинським сільським головою  Миколою Савченком. Микола Анатолійович доповів про виконання плану надходження до місцевого бюджету за 2017 рік і поділився планами на 2018 рік.

Впродовж 2017 року  до загального фонду сільського бюджету  надійшло майже 1 млн. 700 тис.грн. Власних  доходів мобілізовано в сумі більше 1 млн. 400 тис.грн, що становить 108,2% до плану, затвердженого органами місцевого самоврядування. Додатково понад план одержано  108 тис.грн.

       План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі майже 1,5 млн.грн.

       Основну частину надходжень загального фонду становить плата за землю, так за 2017 рік надходження по даному податку склали  660,2 тис.грн. План на 2018 рік - 650,0 тис.грн, темп росту становить 101,6% планових призначень. Єдиного податку за минулий рік одержано в сумі 752,1 тис.грн, план 2018 року -  800,0 тис.грн. До спеціального фонду за 2017 рік власних надходжень надійшло в сумі 104,7 тис.грн.

     За 2017 рік проведено видатків на загальну суму більше 1 млн. 600 тис.грн, з них: заклади   культури – 243,9 тис.грн, на соціальний захист – 111,9 тис.грн, на благоустрій села – 367,4 тис.грн, оплата за електроенергію по  вуличному  освітленню – 58,3 тис.грн, на утримання доріг -175,5  тис.грн та інші.

Затверджений план по видатках на 2018 рік по загальному фонду більше 1 млн. 600 тис.грн, в т.ч.:

- на сільську раду – 646,9 тис.грн;

- на заклади культури  - 302,8 тис.грн;

- на соціальний захист населення  - 125,9 тис.грн;

- на благоустрій села – 225,8 тис.грн;

- на ремонтні роботи доріг - 350,0 тис.грн та інші субвенції.

   

Очільники району в ході робочої поїздки побували у двох селах, які входять до сільської ради: Каташин і Жабокричка. Депутатський корпус, виконком сільської ради, меценати докладають чималих зусиль, аби села набули європейського вигляду: проводиться ремонт доріг, фасаду сільської ради, пам’ятників, здійснюється благоустрій, проведено освітлення вулиць. В обох селах облаштовано сучасні медичні заклади і сільський бюджет щороку виділяє кошти на медикаменти, перев’язочні матеріали, опалення, інше. Жителям громади вкрай необхідно мати лікаря чи фельдшера, який би проживав на території села. В с.Каташин уже й житло підібрали для майбутнього медпрацівника. Наразі у приміщенні проводяться ремонтні роботи. 

    

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини с.Каташин

   

Фельдшерсько-акушерський пункт с.Жабокричка

А от жителів села Жабокричка найбільше турбувало відсутність дошкільної дитячої установи. Сільський, районний, обласний бюджети та ТОВ «Україна-О» (директор – Михайло Федчишен) виділили кошти, аби 46 дошкільнят мали змогу добре підготуватись до школи. І уже через кілька тижнів відкриє двері новий, сучасний, комфортний дитячий садочок у с.Жабокричка. З нетерпінням чекають на цю знаменну подію наймолодші жителі громади. Для них – нові меблі, просторі кімнати, зручні парти.

         

В ході робочої поїздки керівники району відвідали Каташинську і Жабокрицьку школи. Для дітей створено гарні умови для навчання і відпочинку: тепло і затишно. Сьогодні у обох школах навчається трохи більше, ніж по 40 учнів. Сільські громади є активними учасниками обласного і районного конкурсів на здобуття грантів для вирішення соціально-економічних та екологічних проблем. Державні кошти, підтримка районного та сільського бюджетів, допомога меценатів спрацювали на гарний результат. Так,  коштом обласного та районного бюджетів було придбано  для Жабокрицької школи кухонне обладнання, встановлено дитячий спортивний майданчик та вуличні спортивні тренажери.

         

Каташинська школа

         

Жабокрицька школа

Відвідуючи сільський будинок культури, клубний заклад і бібліотеки, Микола Анатолійович зазначив, що для відпочинку односельців тут  регулярно відбуваються різні заходи, а фестиваль "Медовий Спас" збирає до себе глядачів не тільки Чечельницького, а й сусідніх районів. Гордість громади – це два народних аматорських колективи, які неодноразово брали участь у районних заходах.

         

Клубний заклад с.Каташин

         

Сільський будинок культури с.Жабокричка

Підсумовуючи візит, голова райдержадміністрації Сергій Пустовий зазначив, що саме такі візити керівництва і галузевих спеціалістів до територіальної громади  дають можливість вивчити найпроблемніші питання та забезпечити їх оперативне вирішення. 

123