Хата під стріхою- це космічна модель раю в людській уяві
23.04.18

     Батьківська хата… Відразу хвиля тепла огортає серце, а в уяві зринають  близькі та рідні картини дитинства. Усе життя  ми носимо в серці образ отчого дому, де досі живе пам’ять про наші перші  кроки, перші слова та дитячі мрії.  І саме туди повертаємося думками в час радості та негод, черпаючи силу та наснагу, знаходячи спокій та розраду.

   Українська хата – це підсвідомий код, з якого починається відчуття  людини в просторі і часі.

  На  засіданні  клуба «Краєзнавець»  в  центральній  районній  бібліотеці  відбулася  презентація  книги:  Козюк В.Є., Косаківський В.А. Хата під стріхою. Останній  штрих минулого тисячоліття. Світлини  народного художника України Володимира Козюка.  Книгу видано за  сприяння  Вінницької  обласної  державної  адміністрації  та  обласної  ради.

  Видання знайомить читачів з житлом подолян, яке зафіксував  на  своїх світлинах народний художник України  Володимир  Козюк. У ньому також вміщено історико-етнографічний нарис еволюції народного житла на Поділлі   та статті й ессе про «хату під стріхою».

       Це унікальне наукове видання в Україні та у світі, що репрезентує хату під стріхою як прецедентний феномен України, аналіз якого базований на рекордному обсязі фактичного матеріалу, представленого фотографічно.

    Загалом в альбомі   відображені близько 500 українських хат під соломою… Це багатство з усієї України, яке автор збирав 20 років по 800 селах. В цих хатах не лише побут та звичаї українців, а серце, душа і пісня України! Яка,  на жаль, нині  занепадає і зникає…,    

    Девізом  засідання  клубу  заходу став вислів: "З цієї хати вийшов ти - тут народилась Україна!".

Адже саме любов до рідної української хати, повага до свого народу спонукали митця на створення величезної колекції (понад 450!) зроблених власноруч фотографій традиційного українського житла.

    У двадцятирічному творчому доробку митця також багато написаних з натури картин із зображенням цих хатинок.

  Бібліотекарі  підготували  виставку «Хато моя, біла хато…», Віктор Косаківський, співавтор  книги, кандидат історичних наук, викладач Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, наш земляк,   підготував  історичний екскурс «Українська хата – колиска нашого народу».  Ольга Шуть, директор  бібліотеки повела в минуле провівши бібліографічний огляд «З тієї хати вийшов ти, у тій хаті народилась Україна!».

  Фотоальбом є збереженням того сокровенного, світлого та глибоко автентичного, що несе в собі українська хата.

 Адже, з тієї хати вийшла Україна. Більшість українських родин виросли в хатах під стріхою – більнеких, чистеньких, розписаних.  Вони залишаються сакральним місцем , це простір тепла, захисту, родинного кола, мрій та мелодійних пісень.  Це захищений бабусиними сорочками, рушниками, килимами  енергетичний грунт, із якого  проростав  дзвінкий сміх дітей. У  ній є наше  українське щастя! Щоб  побудувати квітуче майбутнє України!

123