Інформація державної надзвичайної протиепізотичної комісії при РДА
05.09.16

 
Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Чечельницькій РДА відмічає, що епізоотична ситуація в  Україні, в тому числ,і у Вінницькій області   щодо африканської чуми свиней залишається надзвичайно складною.
Останні випадки АЧС зареєстровано 01.08.2016 р. у гр. Шпитюк М.П. у  с.Шляхове,  Балтського району та у гр. Доброго О.П. с.Осички Савранського району Одеської області; 06.08.2016 р. в с. Белене Балтського району Одеської області (приватний сектор), 15.08.2016 р. в  с. Байбузівка, Савранського району Одеської області; 29.08.2016 р. в смт. Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області.
Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження).
З метою забезпечення безумовного виконання рішень попередніх Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Кабінеті Міністрів України, обласній державній адміністрації та районній державній адміністрації щодо недопущення занесення збудника хвороби на територію України, області і району та підвищення ефективності проведення профілактичних заходів державна надзвичайна протиепізоотична комісія при райдержадміністрації
вирішила:
1.             Взяти до відома інформацію в.о. начальника  управління Держпродспоживслужби  в Чечельницькому районі Бурбело А.В.,  щодо заходів по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію району. 
2.             Забезпечити неухильне виконання рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України № 1 від 10 березня 2015 року, №2 від 17.07.2015, №3 від 31.07.2015, №4 від14.09.2015, № 2 від 30.08.2016 та попередніх рішень ДНПК при ОДА і РДА.
3.             Підвищити відповідальність громадян за недотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней та дії, що призводять до виникнення захворювання на АЧС та розповсюдження збудника цієї хвороби
4.             Провести сесії та  виконкоми  селищної  та  сільських  рад  з  метою  попередження  жителів  сіл  про  небезпеку  занесення  збудника  АЧС.
5.             Забезпечити  контроль  за  клінічним  станом  свинопоголів’я  у  свиногосподарствах  незалежно  від  форм  власності,  в тому  числі  шляхом  перевірок.
6.             Активізувати роботу щодо приведення до оптимальної щільності поголів’я диких кабанів в мисливських угіддях усіх форм власності, включаючи заказники, регіональні парки, вольєри, де утримуються свині.
7.         Посилити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням живих свиней та продукції свинарства, за роботою продовольчих  ринків і ринків, на яких здійснюється торгівля живими тваринами, а також за забоєм тварин, у т.ч.  подвірним.
8.             Державній надзвичайній  протиепізоотичній комісії при райдержадміністрації, управлінню Держпродспоживслужби в Чечельницькому районі, Правлінню  спілки споживчого товариства,    керівнику агропродовольчого  ринку проводити  роз’яснювальну роботу з юридичними та фізичними особами, які займаються закупівлею живих свиней на переробних підприємствах та подвірно,   щодо небезпеки занесення збудника африканської чуми свиней на територію району  та рекомендувати  тимчасово утриматись  від завезення свинопоголів’я  із інших районів області і областей України.
9.             Вжити невідкладних заходів щодо утилізації харчових відходів із місць громадського харчування і закладів відпочинку та недопущення їх використання для згодовування свиням.
10.           Забезпечити контроль за дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней та продукції з них, ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо «закритого» режиму роботи, в разі неможливості виконання, припиняти їх діяльність відповідно до діючого законодавства.
11.           Активізувати роз’яснювальну роботу серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов’язана з обігом свиней, утриманням, забоєм та переробкою свиней.
12.           Продовжити моніторинг циркуляції збудника АЧС серед диких та домашніх свиней.

 

                                                                                                               

 

123