Інформація управління праці та соціального захисту населення РДА
03.08.16

Інформаційна довідка
про роботу з особами, які вимушено переселились з
тимчасово окупованої території та районів проведення
антитерористичної операції на територію Чечельницького району
станом на 01.08.2016 року
 
         Для вирішення соціально – побутових  проблем осіб, які прибувають в наш район з АР Крим та м. Севастополь, Донецької та Луганської областей,  на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.06.2014 року №558р.  розпорядженням голови райдержадміністрації від 29. 08.2014 року №209 утворено  «тимчасово діючу моніторингову групу з питань виявлення реєстрації та вивчення потреб осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення анти терористичної операції». До складу  групи увійшли керівники служб, що надають соціальну підтримку, відповідають за забезпечення безпеки життєдіяльності людей.
Затверджено план заходів, пов’язаних із  соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції на територію Чечельницького району.
        Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 р. №365 та на виконання Доручення  першого заступника голови облдержадміністрації А. Гижка від 12.07.2016 № 01.01.-11/4479, щодо організації роботи відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.червня 2016 року №365 «деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». в районні утворена комісія з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам  Розпорядження № 218 від 24.06.2016 року.
          Утворено  робочу групу до складу якої входять члени комісії.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 01.10.2014 року № 509 «Про облік осіб ,які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» видано 106  довідок про взяття на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.  Випадків відмови в наданні довідок в управлінні не було.
Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації створено єдиний реєстр громадян - вимушених переселенців, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО і тимчасово проживають в нашому районі. За їх зверненням надається безоплатна допомога з різноманітних питань соціального захисту, працевлаштування та їх подальшої життєдіяльності.
      Дані передаються до єдиного реєстру, який створено в Україні.
      Станом на 01.08.2016 року на обліку в управлінні перебуває 67осіб (35сімей)  вимушених переселенців,  в тому числі:
-         з АР Крим – 8чол.;
-         з Донецької та Луганської областей – 59чол.
-         В основному усі переселенці проживають в будинках батьків, родичів та знайомих.  умови проживання задовільні.
У загальноосвітніх навчальних закладах району перебуває  8  дітей вимушених переселенців, з них 1 – з АР Крим,   7 – з Донецької області. Всі діти вимушених переселенців шкільного віку  охоплені освітніми послугами, забезпечені підручниками, шкільним приладдям.             
        Дітей-сиріт,  позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю  серед вимушених переселенців у школах району немає.
        На обліку відділу освіти також перебуває   4 дітей дошкільного віку, що виявили бажання відвідувати   дошкільні навчальні заклади заклади  (ДНЗ «Веселка» та «Калинка» смт Чечельник). За рішеннями виконкомів сільських рад   діти вимушених переселенців звільнені від оплати за перебування в ДНЗ.
Спеціалістами управління  соціального захисту населення у межах їх повноважень вживаються  всі  заходи щодо вирішення проблем вимушених переселенців на новому місці проживання , з ними постійно підтримувався телефонний зв'язок , зв'язок з органами соціального захисту та місцевого самоврядування за місцем їх реєстрації.
Забезпечено безперебійну роботу “гарячої  лінії” в райдержадміністрації та у всіх установах соціального захисту, громадських приймальнях для надання допомоги внутрішньо переміщених громадянам.
 Проведено інформаційно - роз’яснувальну роботу щодо надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються.
             Відповідно  Постанови Кабінету Міністрів від 01.10.2014 року №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам , які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції , для покриття витрат на проживання , в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг » з початку 2016 року 42сім’ям призначено щомісячну адресну допомогу особам , які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції , для покриття витрат на проживання , в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг на суму 313979.32тис. грн.. По 01.07.2016 року  суму допомоги  профінансовано  на 100%.(в 2014 році даної допомоги виплачено на суму 117,6 тис.грн.; в 2015 році – 652,4 тис.грн.). виплата допомоги переміщеним особам  для покриття витрат на проживання здійснюється виключно через відділення ощадного банку. Через інші банківські установи отримувачів даної допомоги  - немає.
       Подвійних виплат  щомісячної адресної  грошової допомоги особам, які переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в нашому районі  не виявлено.
 
На виконання Меморандуму про співпрацю  між  Управлінням Військового Комісара ООН у справах біженців і Вінницької облдержадміністрацією від 18.12.2014 року та Договору про впровадження Проекту, яким передбачено виплату грошової допомоги тимчасово переселеним громадянам, підписаного 18.12.2014 року Департаментом соціальної політики облдержадміністрації та УВКБ ООН  спеціалісти управління сформували список та особові справи на 10 вимушених переселенців, які проживають в нашому районі. Сума даної допомоги становить: 1 сім’ї – 7500,00 грн.
         4 сім’ям – по 5250,00 грн.
         5 сім’ям – по 3000,00 грн.
Міжнародною благодійною організацією Адвентиське Агенство Допомоги та Розвитку в Україні за результатами співпраці з Департаментом соціальної політики облдержадміністрації надано допомогу  9 сім’ям переселенців, в яких є діти віком до 5 років, в сумі 3287,00 грн. на кожну сім’ю (картки для придбання товарів в мережі магазинів МЕТРО).
 Благодійною організацією Товариства Червоного Хреста України  в 2016 році було  надано допомогу  6 сім’ям переселенців в сумі 12000,00 грн. на кожного  члена сім’ї по 1тис грн..(ваучери мережі магазинів СІЛЬПО).
За сприяння Товариства Червоного Хрестав нашому районі20 сім’ям переселенців надано допомогу продуктами харчування (крупа, мука, олія) та 9 переселенцям надано набори засобів гігієни. Волонтерською організацією «Мирна Україна» 1 вимушеному переселенцю надано 50 кг. картоплі, 30 кг. овочів,  різні види круп, домашня консервація, соняшникова олія та інше.
Також  з 2014 року на обліку по забезпеченню технічними засобами реабілітації перебувала 1переселена особа з Луганської області (інвалід загального захворювання ІІ групи) , яка була забезпечена інвалідним візком.
Також  управлінням було направлено  11  запитів  за заявою представників сімей вимушених переселенців до  інформаційно  – обчислювального центру Міністерства соціальної політики України  щодо отримання відповідних документів для призначення різних видів адресних державних допомог.  В даний час призначено різних видів допомог 11сім’ям Допомоги профінансовані в повному обсязі.
Інформація щодо телефонів соціальних служб, телефонів гарячих ліній, які опікуються проблемами переселенців, неодноразово висвітлювалась в засобах масової інформації району (газета, радіо).
В медичних закладах району за їх зверненням  вимушеним переселенцям надається  відповідна кваліфікована допомога.
Місць компактного проживання та транзитних пунктів розміщення вимушених переселенців в районі не має.
Всі звернення громадян вимушених переселенців розглядаються вчасно, їм надаються відповіді згідно вимог чинного законодавства.

 

123