Інновації по-стратіївськи
16.01.18

Під час робочої поїздки до Стратіївської територіальної громади голова райдержадміністрації Сергій Пустовий разом із заступником Ольгою Беседою, головою районної ради Сергієм П’яніщуком   та керівниками структурних підрозділів РДА провели співбесіду із сільським головою Олегом Люльком, секретарем та бухгалтером.

         Слід зазначити, що за 2017 рік  до загального фонду сільського бюджету  надійшло 1386,0 тис.грн, або  114,4%   від плану. Власних  доходів поступило 1268,6 тис.грн,  додатково понад план одержано  179,9 тис.грн.

       План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі 1369,8 тис.грн.  Основну частину надходжень до бюджету становить плата за землю, так за 2017 рік надходження по даному податку склали  541,7 тис.грн, план на 2018 рік - 600,0 тис.грн. Єдиного податку за минулий рік одержано в сумі 586,7 тис.грн, план на 2018 рік - 620,0 тис.грн.     

       До спеціального фонду за 2017 рік власних надходжень надійшло в сумі 16,1 тис.грн,  план на 2018 рік  12,0 тис.грн. 

     Що ж до видатків за 2017 рік, то із загальної суми - 1638,4 тис.грн - заклади культури профінансовано на суму 207,3 тис.грн, соціальний захист - 35,6 тис.грн, надано матеріальну допомогу жителям села на суму 34,2 тис.грн.

     На благоустрій села видатки склали 274,6 тис.грн. Оплата за електроенергію, використану на  вуличне  освітлення склала 17,5 тис.грн, на утримання доріг -   394,6 тис.грн та інші видатки. 

План по видатках на 2018 рік по загальному фонду становить1527,8 тис.грн, в т.ч.:

- на сільську раду - 746,3 тис.грн;

- на сферу культури  - 228,0 тис.грн;

- на соціальний захист населення  - 56,6 тис.грн;

- на благоустрій села на - 338,9 тис.грн;

- на ремонт доріг -100,0 тис.грн;

- інші субвенції - 58,0 тис.грн.

 Вільний залишок коштів, що склався на 1.01.2018 року по загальному фонду становить  216,6  тис.грн, по спеціальному - 45,0  тис.грн.

Під час робочої поїздки очільники району побували в Стратіїській школі. Сьогодні тут навчається 81 учень. Впродовж року із місцевого бюджету на потреби школи було виділено майже 130 тис.грн. За ці кошти було проведено ремонт спортивної зали і кабінетів, системи опалення, утеплення вікон, витрачено на харчування дітей, інше. Приємно бачити, що стіни закладу гарно оздоблені та прикрашені професійними світлинами. Директор школи Юрій Килівник зазначив: «Наш земляк – Геннадій Чубко - подарував школі свої фото щоб діти навчилися бачити прекрасне навколо себе. А для того, щоб школярі мали можливість проявити свою художню майстерність, ми запропонували їм розмалювати та створити панно на стінах школи. Що ж до ремонту класних кімнат, то восени діти і вчителі збирали яблука і горіхи, а на виручені кошти придбали майже у кожен клас нові, сучасні двері. Такі заходи вчать дітей берегти шкільне майно. Ось такі наші Стратіївські інновації». Про економію коштів тут дбають, як у себе вдома. У минулому році було повністю замінено все освітлення на ЛЕД-лампи, викопано криницю біля школи, проводиться заготівля дров власними силами.

                

Дбають у селі і про найменших мешканців. У просторих кімнатах дошкільнят тепло і затишно. У наступному році до школи піде 10 першокласників. Для дошкільних занять діткам поставлено парти.

   

Для потреб амбулаторії загальної практики сімейної медицини із сільського бюджету вторік було виділено біля 23 тис.грн. На ці кошти було проведено ремонт автомобіля та підсобного приміщення, встановлено нову огорожу, інше. Тут подбали і про встановлення «стоянки» для велосипедів. Реформи, які відбуваються у медичній галузі, ставлять нові вимоги. Медичний заклад потребує надійного міжміського та Інтернет-зв’язку.

   

Чільне місце у сфері культури села займає народний колектив «Стратіївчанка», який бере участь у сільських, районних та регіональних заходах. Має Стратіївська громада і своє щорічне свято – День села. Працює сільська бібліотека. На сьогодні існує проблема опалення та ремонту сільського будинку культури та зміцнення матеріально-технічної бази закладу.

  

 Прокладаються сучасні тротуари, проводиться ремонт доріг, встановлено вуличне освітлення. Тісна співпраця органів влади, місцевого самоврядування і меценатів дає результати - село оновлюється.

123