Побачила світ нова книга «Історія села Куренівка»
19.09.16

16 вересня  відбулася презентація книги Сергія Таранця «Історія села Куренівка». Сприяла  організації  заходу Беседа Ольга Віталіївна, заступник голови районної державної адміністрації, яка  організувала і вела  презентацію книги.  Запрошені  науковці, гості,читачі бібліотеки, родичі і земляки  люблять історію та культуру  рідного  краю, тому   цікавилися проведенням заходу  і  завітали  на  зустріч  з  автором.

     Таранець Сергій Васильович –  доктор історичних наук, старший науковий співробітник  інституту  української археографії та джерелознавства ім..М.С.Грушевського НАН України.

 Сергій Васильович Таранець два роки  тому в 2014  році  видав  книгу, в якій висвітлено  історію села Куренівка Чечельницького  району  Вінницької  області.   Бібліотеці   книгу  автор  подарував  в  поточному  році. В  монографії  досліджено  основні  віхи  розвитку   населеного  пункту: заснування, адміністративно-територіальне  підпорядкування, чисельність населення.  Акцентовано  увагу  на  освіті,  культурі,  релігії, обрядах і народній  творчості його  жителів.  Працівники  бібліотеки  зацікавилися краєзнавчою  монографією і  вирішили  ознайомити  і зацікавити  жителів  Чечельника і району з цікавим  дослідженням  земляка-автора. 

Висоцька  Катерина Іванівна - директор  Вінницького  обласного  краєзнавчого  музею подякувала автору  за бережливе ставлення до традицій та культурної спадщини краю, до відродження і збереження неоціненного скарбу – історичної  пам’яті.

 Цимбалюк  Поліна Іванівна -  учений секретар Вінницької  обласної  бібліотеки  ім. Тімірязєва, заслужений працівник культури України, привітала автора, подякувала за цінну книгу, в якій нема перекручувань історії, факти з архівних джерел, публікації і дослідження  служать своєрідним містком між минулим і сучасним. Також Поліна Іванівна запропонувала залучати нових дослідників до історії рідного краю.

Гальчак  Сергій Дмитрович  -  доктор історичних  наук,  голова Вінницької обласної організації  Національної  Спілки Краєзнавців України, відмітив титанічну  працю  автора, одержимість і самовідданість, невтомність і безкорисливість в дослідженні місцевої історії Запропонував брати приклад молоді і ставати майбутніми академіками.  Сергій Дмитрович подякував також бібліотеці за організацію  презентації книги і подарував  підбірку власних  книг: прозу, поезію, сатиру, монографію про Поділля, дослідження  про перебування Тараса Шевченка на Вінниччині, розвиток краєзнавства у східному Поділлі 19- поч.. 21 ст., «Східні робітники з Поділля у третьому рейху», книги про визволення Вінниччини від нацистських загарбників та «Ступені мужності» - книга про вінничан – повних кавалерів ордена Слави та медалей «За відвагу» та інші книги, за які працівники бібліотеки щиро вдячні автору.

   Завітали на захід   в адміністрацію і гості з Бершаді. Шевчук  Федір  Харитонович -  заслужений журналіст України, власний кореспондент  газети «Зеркало тижня», «День», редактор газети «Бершадський  край», завітавши на захід пожалкував  про малий тираж книги Сергія  Васильовича «Історія села Куренівка». Відмітив сподвижництво, терпіння і спонсорство автора, його приклад для молоді – неоціненний, подвигом життя є його знаменита книга. Адже не можна уявити повноцінного духовного життя без історії села, неповторних фольклорно-етнографічних пам’яток, унікальних досліджень мистецтва, винайдених Сергієм Васильовичем.

  Погончик  Григорій  Олексійович – історик і краєзнавець, учитель Бершадської ЗОШ № 1, автор більше 10 книг, привітавши Сергія Васильовича з виходом книги, поділився враженнями від неповторного «пера» автора, історії прізвища Шепітко, і побажав невеличкому селі на Півдні Поділля – процвітання і розвитку, щоб історія села продовжувалася. Також  він відмітив високий професійний рівень, легкість, доступність книги, яку приємно читати і перечитувати. Григорій  Олексійович побажав автору нових книг і подарував центральній районній бібліотеці власну авторську книгу «Бершадщина: з минулого – у майбутнє».

       

   Глазов  Павло Данилович -  голова Пилипонівської  Покровської старообрядської  громади  міста Бершадь побажав Сергію  Васильовичу і надалі працювати, щоб розширити уявлення  про Чечельниччину, її мешканців, талановитих і небайдужих людей, які складають величезний культурний потенціал України.  Завершив привітання бершадців - Кольченко Михайло Іванович -  міський голова міста Бершадь, зазначив: «що, в книзі описані люди, а це найпотужніший потенціал, і саме Сергій  Таранець відтворив образ  маленької батьківщини, багатої надзвичайним минулим», також щиро  подякував батькові, спонсорам і читачам за можливість читати і насичуватися джерелом рідного потужного святого водограю.

  Від імені молоді  виступив Остроус Руслан Петрович, вчитель Вербської ЗОШ, який з 2003 року знається в місцевій історії і фольклорі. І саме той музей, який створив  ще  Сергій Васильович Таранець, зараз вивчається учнями школи, досліджується вчителями. Речі побуту, архівні матеріали, авторські світлини – користуються увагою школярів. І нова книга «Історія села Куренівка» - поповнить музей, тому і автору  він побажав успіху, натхнення, великих тиражів книги. Василь Олексійович Коваленко – директор музею села Бондурівка, нагадав, що саме Сергій  Таранець надихнув його на створення свого дітища – музею і побажав автору не зупинятись на досягнутьму, а творити і створити музей історію села Куренівка.

 Від інтелігенції виступила Івасько Марія Юхимівна, яка нагадала, що надійною духовною основою життя – є незрадлива синівська любов до малої батьківщини, знання її історії. Тому приємно, що є люди, які хочуть про це писати, і побажала, щоб була іще одна книга продовження історії села Куренівка, і щоб знайти послідовників нелегкої праці краєзнавства.

Колосов Микола Олександрович, захопився красою історії Східного Поділля, яка є ареолом унікальної трипільської культури, яка сприяла становленню древньої світової цивілізації!   Микола Олександрович зазначив про безцінність  книги і побажав Максиму Таранцю, послідовнику роду Таранців – написати книгу про  відомого дядька!

Чернієвський Павло Афанасійович, поет-краєзнавець, зазначив титанічну працю, накопичення фактів, життєвих історій і подякував автору за історичний фоліант!

 Куренівчанин  Пипко Микола Степанович, сільський голова подякував батьку, Василю Йосипович, який виростив такого сина, що зумів увіковічнити пам ’ять села, традиції і сучасність, який вивів Чечельниччину на новий рівень в історії і культурі. Доклав зусилля для збереження пам ’яті для молоді і наступного покоління. Побажав не зупинятися на досягнутому, а творити і надалі.

Крук Наталія  Анатоліївна – заступник голови районної  ради та  Палісіка Світлана Андріївна -   селищна голова смт. Чечельник  виступили і подякували автору і відмітили першу спробу зібрати й узагальнити без ідеологічних нашарувань краєзнавчий матеріал про історичні події, топоніміку, видатних людей. Побажали здоров ’я і подальших творчих злетів.

  Директор ЦРБ Ольга Шуть подякувала присутнім за участь у заході прем ’єри книги «Історія села Куренівка» і побажала автору створити ще не одну книгу про історію міст і сіл.

 На завершення заходу ведуча свята Ольга Віталіївна Беседа домовилася, що така зустріч не остання, а розвиток краєзнавчого руху на теренах нашого району і надалі продовжуватиме процвітати завдяки таким сподвижникам, як Сергій Васильович Таранець.

123