Юні чечельничани - посли миру у Батумі
27.07.17

З 12 по 22 липня в Батумі (Грузія) відпочивали діти, чиї батьки є учасниками бойових дій, а також діти, батьки яких брали ( чи беруть) участь в районі проведення антитерористичних операцій або збройних конфліктів, а також діти-переселенців з Криму та районів проведення антитерористичних операцій та талановиті діти і молодь волонтерів, які дбають про українстких захисників.

В аеропорту м.Одеса трьох юних чечельничан (Дениса Коротана, Максима Онопольського та Сніжану Сівкову) зустрічав голова райдержадміністрації Сергій Пустовий. Очільник району передав подяки від райдержадміністрації організаторам відпочинку дітей: Імнадзе Володимиру, Гено Тебідзе, Зурабу Патарідзе та Лілії Гричулевич.

Дякуючи уряду Аджарської АР дітям було надано прекрасні умови проживання і харчування у готелі сімейного типу «Тетяна», який розташований на березі Чорного моря у курортній зоні міста Батумі.

Культурно-пізнавальну і розважальну програму було забезпечено спільними зусиллями всіх партнерів проекту: з державної сторони – Міністерство освіти, культури, молоді і спорту Аджарської АР та зі сторони недержавних організацій - Благодійний фонд «Аліло 2015», Державна служба у справах ветеранів Грузії, а також з боку бізнесу - будівельна компанія ОRBI GROUP та Осман Мжаванадзе.

Завдяки злагодженій дружній роботі всіх організаторів за час перебування в Батумі діти змогли побачити максимум всього цікавого і пізнавального! Так, в перший вечір представники  Благодійного фонду «Аліло 2015» (Батумі) і Грузинського культурно-освітнього центру «Іверія» (Одеса) розповіли дітям про Грузію: історію, культуру, традиції, писемність, символіку тощо.

Вже на другий день діти познайомилист із прекрасним містом Батумі у супроводі гіда від Міністерства освіти, культури, молоді і спорту Аджарської АР. Діти побачили найяскравіші куточки чарівного Батумі: Площу П’яцца і вулички старого міста, площу Європи і статую Медеї, театр і фонтан Нептун, Морський порт, вежу-алфавіт, Старий Маяк, колоннаду на Приморському бульварі і пам’ятники Лесі Українці та Тарасу Шевченку! Неможливо побувати в Батумі і не побачити нічну набережну і співаючі фонтани! Звичайно, для дітей була організована вечірня прогулянка по прекрасному Батумському бульвару! Подорожуючи гостинною Аджарією діти побували також на водоспаді Махунцеті та прогулялись по історичному мосту «цариці Тамари»! 

В наступні дні діти відвідали: Батумський Технологічний музей братів Нобель, Батумський археологічний музей, Державний музей мистецтва Аджарії, а також унікальний приватний Музей народного промислу і побуту Аджарії Кемала Турманідзе та музей під відкритим небом «Грузія в мініатюрі» та Парк музичних скульптур біля Black Sea Arena.

На запрошення керівників Батумського державного ансамблю українські діти відвідали репетицію ансамблю і майстер-клас по грузинським танцювальним рухам.

Дуже зворушливою була зустріч з українською діаспорою в Батумі: українські і грузинські танці та пісні, подарунки і щирі побажання миру всім дітям світу, - це та багато іншого чекало наших дітей в «Будинку дружби» в Батумі.

У вільний час наші дітки власноруч робили «Янголів миру», щоб з щирими побажаннями миру дарувати їх своїм новим грузинським друзям! Один із таких янголів подарували діти першій леді Аджарії! Теплою і дружньою була зустріч з першою леді Аджарії Софією Бакурідзе! Під час неформального спілкування діти співали українських пісень для пані Софії, а на завершення зустрічі виконали Гімн України, який розчулив серця всіх гостей зустрічі!

Емоціною і дуже очікуваною була зустріч дітей з Першою Леді України Мариною Порошенко, яка зустрілась з дітьми у Батумському дельфінарії! Після вистави в дельфінарії діти разом з пані Мариною Порошенко та Софією Бакурідзе поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та прогулялись по Батумському бульвару.

Але найемоційнішим та найвідповідальнішим серед всіх заходів в Батумі був захід, під час якого наші діти вшанували пам’ять Шіндіських героїв. Під час російсько-грузинської війни в серпні 2008 року 17 грузинських військових героїчно загинули біля села Шіндісі (Шида Картлі) під час захисту незалежності Грузії задля збереження територіальної цілісності Грузії. Українські діти разом з дітьми грузинських військовослужбовців, а також їх батьками, представниками Державної служби у справах ветеранів Грузії та представниками уряду Аджарської АР вшанували пам’ять Шіндіських героїв покладанням квітів. Продовженням заходу стала акція «Дерево життя», під час якої українці та грузини висадили у Шендіському сквері 40 саджанців та трьох кущів калини з України. Адже калина є українським оберегом. А калина, привезена із серця України, – з Поділля буде оберегом і для Грузії, і для українців, які мешкають в Грузії і вважають Грузію своєю другою Батьківщиною. Під час цієї акції діти також дарували всім присутнім «Янголів-миру», зроблених власноруч і запустили в небо з побажаннями миру повітряні кульки кольорів грузинського та українського прапорів!

Неможливо побувати в Грузії і не спробувати гордість всіх грузинів – грузинську кухню! На обід наших дітей запрошували власники ресторанів «Аджарський будинок», «Санремо» та «Кідобані», де для дітей влаштували майстер-клас по виготовленню хінкалі. А бізнесмен Осман Мжаванадзе запросив дітей до "Макдоналдс", який входить в список кращих архітектурних об'єктів світу! Спільними зусиллями дітям була організована цікава та пізнавальна програма!

Також необхідно відмітити, що у деяких організаційно-фінансових питаннях була підтримка від Грузинського культурно-освітнього центру «Іверія» (Одеса). Завдяки коштам, зібраним під час українсько-грузинського благодійного фестивалю у 2015 році в Тбілісі, 10 дітям були оплачені страхові поліси, частково оплачені довіреності для виїзду дітей за кордон без супроводу батьків, оплачені витратні матеріали для української симоліки, майстер-класів і придбання подарунків-сувенірів грузинській стороні.  

Соціальний проект «Діти просять миру» (організатор проекту громадська спілка «Промінь Україна» Дмитра Банаха) реалізується за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Світового Конґресу Українців Молодіжних Організацій, депутата Верховної Ради України Дмитра Лубінця.

Мета проекту - сприяти налагодженню світу в Україні та в світі, презентація України через талановитих дітей і молоді із зони АТО, організація спільних проектів між українськими дітьми та дітьми з дружніх Україні країн.

Відпочинок дітей організовано урядом Аджарської АР при підтримці Посольства України в Грузії, а також:

1. Благодійного фонду «Аліло 2015» (Батумі)

2. Державної служби у справах ветеранів Грузії (Тбілісі)

3. Громадської організації "Центр Демократичного Розвитку Молоді «Синергія"" (Одеса)

4. Грузинського культурно-освітнього центру «Іверія» (Одеса)

5. Громадської організації «Промінь Україна» (Київ)

6. Будівельної компанії ОRBI GROUP (Батумі/Київ)

123