Юридична консультація Чечельницького бюро правової допомоги
24.05.18

До Чечельницького бюро правової допомоги звернувся громадянин по питанню розподілу майна після розлучення. Запитання: на мене оформленна частина приватного будинку до одруження і автомобіль куплений моїми батьками та оформлений на мене після одруження. На що з цього майна може претендувати моя дружина після розлучення?

Відповідь:

Відповідно до ст. ст. 60 та 61 Сімейного кодексу України майно набуте за час шлюбу, належить дружині і чоловікові на праві спільної сумісної власності.

Статтею 57 Сімейного кодексу  України визначено, що  особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

 1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

 2) майно набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в прядку спадкування;

3) майно набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто.

У даному випадку, якщо право власності на частину будинку виникла  до шлюбу то дане майно є особистою приватною власністю і не підлягає поділу. Щодо автомобіля придбаного після укладення шлюбу він може бути предметом спільної сумісної власності подружжя, якщо Ви не надасте доказів того, що він придбаний на Ваші особиті кошти.

Довідково. За детальним порядком отримання безоплатної правової допомоги просимо звертатися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою смт. Чечельник, вул. Свято-Михайлівська, 7 (1 поверх).

123