День зустрічі плахів
23.03.17

Традиційно з 1 квітня 2013 року  Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України проводить Всеукраїнську Акцію «День зустрічі птахів». Метою акції є актуалізація уваги учнівської молоді до сучасних проблем приваблювання і охорони, поширення і збільшення чисельності та видового розмаїття перелітних птахів.

       Важко охарактеризувати всю неоціненну користь від птахів. Вчені підрахували, що на ділянці площею 1 км2 2 птахи знищують не менше 25 кг комах. До того ж вони є досить спритними і діяльними. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників. Але птахи знищують комах вибірково. Дятли віддають зазвичай перевагу короїдам, сіра мухоловка – летючим комахам, переважно мухам, іволга живиться в основному волохатою гусінню. Є також види , які не дуже вибагливі до їжі, з комахоїдних – це шпаки та воронові.

      Птахи знищують не тільки шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю сільськогосподарських культур. Варто зазначити, що сови та більшість денних хижих птахів зїдають величезну кількість мишей-полівок та інших гризунів.

       Птахи також сприяють поширенню дерев та кущів. Наприклад, сойка живиться не лише комахами та гризунами, восени вона збирає про запас жолуді, розносячи їх по лісу, ховаючи біля пнів, під листям та інших місцях. Багато птахів (шпаки, дрозди, сірі куріпки, тетеруки) восени та взимку живляться переважно ягодами горобини, калини, терену, малини, бузини, насіння яких вони переносять на значні відстані.

       До цього свята заздалегідь готувалися учнівські лісництва «Пролісок»  Бритавської СЗШ І-ІІ ступеня та «Паростки»  Червоногребельської СЗШ І-ІІІ ступеня, які знаходяться в зоні діяльності ДП «Чечельницьке лісове господарство».

      Щоб діти вчасно виготовили будиночки для пернатих, працівники лісгоспу заздалегідь забезпечили їх необхідними матеріалами.

      Підчас виготовлення домівок для птахів, діти дізналися багато нової та цікавої інформації про життя птахів нашого краю, їхні особливості поширення, гніздування. У виготовлені і розвішуванні шпаківень на чолі із лісничим Бритавського лісництва Шевченком Миколою Михайловичем та лісничим Червоногреблянського лісництва Дяченком Олександром Дмитровичем брали активну участь учні 7, 8 класів  Подольська Яна Миколаївна (лісничий шкільного лісництва «Пролісок»), Жовтяк Дмитро Вікторович, Олянецька Аліна Миколаївна, Вдовиченко Тетяна Федорівна, Цуркан Ростислав Бритавської СЗ школи та учні 9, 10 класів Кириценко Тетяна Михайлівна, Данильчук Анна Михайлівна, Шарапанюк Уляна Юріївна, Частоколін Антон Сергійович, Подольський Сергій Володимирович Червоногреблянської СЗ школи.

      Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема. Адже, це частинка нашого життя, нашої культури, більше того – нашого світогляду, нашого світовідчуття….. Бо навіть мову українську порівнюють зі солов'їною!

       Давайте будемо зустрічати птахів новими будиночками, годувати їх і оберігати. І почуємо від них чарівний спів. Так вони щороку приносять нам навесні вістку про зародження ще одного витка життя!

   

123