Коли потрібна нотаріальна довіреність, а коли ні
22.10.20

У житті часто трапляються ситуації, коли нам необхідно вчинити будь-яку дію, на яку або зовсім немає часу, або ж немає такої можливості. Тоді доводиться використовувати такий інструмент як довіреність. При цьому необхідно пам'ятати, що є два види довіреностей: проста письмова форма довіреності та нотаріальна довіреність. В даній статті ми розглянемо, в яких випадках потрібна довіреність, а також розберемося в питанні, коли потрібна нотаріальна довіреність.

В яких випадках потрібна довіреність

Довіреність - це письмовий документ, яким ви уповноважуєте конкретну людину (представника) на вчинення певних дій від вашого імені. Також в довіреності вказується термін, на який вона видана, і чіткий перелік, який вказує конкретні повноваження вашого представника. У законодавстві питанню довіреності відведено цілий розділ № 17 Цивільного кодексу України, статті з 237 по 250.

Довіреність на іншу людину може знадобитися в абсолютно різних сферах нашого життя - це і отримання заробітної плати, отримання пенсії, стипендії, керування автомобілем, купівля або продаж квартири, представництво в суді, здача податкової звітності, оформлення різних документів в державних інстанціях і багато іншого. У той же час, відповідаючи на питання, в яких випадках потрібна довіреність, потрібно мати на увазі, що не можна за дорученням скласти заповіт. Не можна за дорученням укласти шлюб в РАЦСі - тут потрібна тільки особиста присутність. Те ж саме стосується і подачі заяви про розірвання шлюбу - навіть, якщо шлюб розривається через суд, більшість суддів відмовляють в прийомі позову, якщо він поданий представником, посилаючись в своїх рішеннях на відповідне положення Сімейного кодексу України. Взагалі, довіреність неможлива у всіх випадках, де необхідна особиста присутність, або ж коли особиста присутність пов'язана з володінням необхідними навичками або документами, видача яких закріплена за дозвільними органами. Так, наприклад, за дорученням можна дозволити володіння автомобілем, але не можна дозволити керування автомобілем, оскільки для управління потрібно отримати водійське посвідчення. Те ж саме відноситься до підприємницької діяльності - не можна займатися такою діяльністю на підставі довіреності, оскільки оформлення ФОП суто індивідуальне, не кажучи вже про всілякі ліцензії.

Якщо законодавство не забороняє в конкретній ситуації використовувати просту довіреність, то в цьому випадку не обов'язково друкувати текст довіреності на принтері, підійде і проста довіреність від руки. Єдина умова - текст повинен бути написаний розбірливо і не допускати двозначного тлумачення. Також потрібно мати на увазі, що проста довіреність також за бажанням може бути укладена в нотаріальній формі, а нотаріальна довіреність не може бути укладена в простій формі.

Форми нотаріальних довіреностей

Перші згадки про довіреність на території України датуються ще ХІІ століттям, коли з'явилися рукописні документи, завірені "дяками" (прообраз сучасних нотаріусів).

Нотаріальна довіреність, також як і проста довіреність може бути загальною і спеціальною. Загальна довіреність уповноважує представника на здійснення будь-яких угод, в той час як спеціальне доручення - це свого роду разова довіреність, яка втрачає свою силу після здійснення певних дій - наприклад, довіреність на укладення угоди купівлі-продажу нерухомості. Після укладення такої угоди доручення фактично втрачає свою силу.

Які довіреності вимагають нотаріального посвідчення в 2020 році в Україні

Обов'язкове нотаріальне посвідчення довіреностей необхідне в наступних випадках:

  • продаж нерухомості (будинок, квартира, земельна ділянка);

  • оформлення довіреності на автомобіль;

  • представництво в суді;

  • представництво інтересів у виконавчій службі (приватній або державній);

  • подача або отримання будь-яких документів в ЦНАП (центр надання адміністративних послуг);

  • передоручення довіреності.

Окремо слід розповісти про популярний термін "генеральна довіреність" на автомобіль - насправді такого терміну, як "генеральна" в законодавстві України не існує. Оформляється звичайна довіреність на право володіння транспортним засобом. Що ж стосується передоручення, то воно можливе тільки, якщо така можливість передбачена договором, або первинною довіреністю. При цьому обов'язковою умовою є інформування довірителя про нового представника, і надання про нього всіх необхідних даних. Без такого інформування вся відповідальність за дії нового представника покладається на первинного представника.

Крім цього, нотаріальне посвідчення довіреностей потрібне у всіх без винятку випадках, якщо сама угода вимагає нотаріального посвідчення. До таких випадків відносять договори ренти, іпотеки, передоручення боргу, шлюбний договір, угоду про аліментні зобов'язання. Якщо договір оренди укладено на термін більше трьох років, то за вимогами законодавства його потрібно в обов'язковому нотаріально посвідчити. Відповідно, всі подальші дії стосовно виконання такого договору можливі тільки, якщо у представника є нотаріальна довіреність на представлення інтересів.

Хто має право замінити нотаріуса

Бувають ситуації, коли за законом необхідна нотаріально завірена довіреність, але немає можливості звернутися до нотаріуса. Отже, хто крім нотаріуса може засвідчити і видати довіреність:

  • довіреність на військовослужбовця: посвідчує командир частини;

  • довіреність на людину, що перебуває в СІЗО, або в місцях позбавлення волі: посвідчує начальник відповідної установи;

  • довіреність на отримання зарплати, стипендії: посадова особа тієї організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні;

  • довіреність на моряка: капітан судна;

  • довіреність на людину, що перебуває за кордоном: консул, або посол в консульстві або посольстві України в країні перебування;

  • довіреність в населеному пункті, в якому немає нотаріуса: голова сільської ради.

Як отримати нотаріальну довіреність

      Для оформлення нотаріального доручення присутність людини, на яку буде виписана довіреність, не обов'язкова. Необхідно мати копію її паспорта та ідентифікаційного коду. При цьому ви, як довіритель, повинні особисто прийти до нотаріуса, захопивши з собою свої оригінали паспорта та коду. Нотаріус перевірить ваші документи, складе чорновий зразок довіреності, в якій будуть вказані всі повноваження вашого представника. Якщо після ознайомлення з чернеткою не буде заперечень, то готується оригінал, і ви оплачуєте нотаріусу обумовлену суму разом з держмитом. Така послуга зазвичай коштує недорого, але ціна у кожного нотаріуса різна - в середньому від 25 до 50 гривень. Термін дії довіреності не обмежений, ви маєте право вказати будь-який необхідний термін. Дуже відповідально поставтеся до складання списку тих повноважень, якими ви хочете наділити свого представника! Адже представник буде діяти на законних підставах від вашого імені. Тому, перед оформленням будь-якої довіреності, радимо звернутися за професійною допомогою до юриста, який надасть вам юридичну консультацію з оцінкою всіх можливих ризиків. Також нагадаємо, що ви маєте право в будь-який момент скасувати дію виданої довіреності. Для скасування знову-таки необхідно звернутися до нотаріуса.

В яких випадках нотаріальна довіреність не потрібна

Довіреність від юридичної особи не обов'язково повинна бути завірена нотаріусом. Така довіреність видається особою, уповноваженою на це в статутних документах. Все, що не стосується угод з обов'язковим нотаріальним посвідченням (наприклад, договір оренди на термін більше трьох років), може бути зроблено за допомогою простої письмової довіреності з печаткою юридичної особи - представництво в судах, подача податкової звітності, взаємини з іншими державними органами, довіреність на отримання товарно-матеріальних цінностей.

 

Нагадуємо ,що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт. Чечельник, вул. Свято- Михайлівська 7 або за телефоном (04351) 2-10-47, та безкоштовним номером 0 800 213 103, також за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua

 
 
123