Креативний розвиток дошкільників засобами музичного мистецтва
27.11.17

            Музика є одним з найбагатших і дієвих засобів естетичного виховання, вона володіє великою силою емоційного впливу, виховує почуття людини, формує смаки. Розвиток музичних здібностей, формування основ музичної культури – виховання потрібно починати в дошкільному віці.

        Музичне виховання дітей - це творчий процес, який відповідає їхнім потребам та гарантує інтенсивність емоційно-почуттєвих зусиль, збуджує прояви творчості, забезпечує продуктивну діяльність. Музичне виховання не лише залучає дитину до світових культурних надбань, а й формує її ціннісне ставлення до навколишнього світу, дає змогу гармонійно розвиватися.

       Музика впливає на емоційний, творчий, психічний розвиток дитини. Вона здатна викликати у малюка посмішку, рух, почуття та переживання.

        Музичні здібності у дітей проявляються дуже рано. З віком емоційний відгук дитини на музику носить більш визначений характер. Музичне виховання є органічною складовою всього навчально-виховного процесу в закладі дошкільної освіти. Музична практика дитини виявляється через сприйняття музики, її виконання та музично-освітню діяльність. У процесі музичного виховання діти ознайомлюються з різними музичними творами, набувають певні знання, виробляють уміння й навички слухання музики, співу, музично-ритмічних рухів.

          Щодня ми чуємо музику і навіть не підозрюємо, що звуки можуть допомагати людям при лікуванні різних захворювань. Одним з перших, хто пояснив лікувальний ефект музики був Піфагор. Він стверджував, що музика підкоряється вищому закону (математиці) і відновлює в організмі людини гармонію. А давньогрецький лікар Гіппократ лікував музикою безсоння та епілепсію. Пізніше вчені зробили висновки, що музика може знімати втому й заряджати людину енергією, позитивно впливати на систему кровообігу та дихання. 

             10.11.2017 на базі Демівського закладу дошкільної освіти «Малятко» (директор Химич К.О.) відбулося методичне об'єднання для музичних керівників району. Тема методоб'єднання: Креативний розвиток дошкільників засобами музичного мистецтва. В теоретичній частині обговорювалися такі питання: психологічні умови розвитку музичних здібностей дошкільників, використання народної, музичної казки в музичному вихованні дітей дошкільного віку, здійснення художньо – естетичного розвитку дошкільників шляхом використання ІКТ на музичних заняттях. В практичній частині був перегляд музичної казки «Колобок».

              Активними учасниками  методичного об'єднання були такі музичні керівники: Головатюк М.А. – Чечельницький ЗДО «Веселка», Цибулевський О.А. – Ольпільський ЗДО «Яблунька», Шепітко С.І. –  Чечельницький ЗДО «Калинка», Карпенко О.А. – Демівський ЗДО «Малятко».

   

123