Кришталеві джерела

У Вінницькому національному аграрному університеті 10 серпня відбулося урочисте відкриття ХХІІ-го міжнародного дитячого, молодіжного фестивалю «Кришталеві джерела».

В урочистостях взяли участь заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, керівник апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимир Пащук, почесний голова Благодійного фонду «Батьківська земля» Галина Лосєва, члени журі та організатори заходу, а також такі почесні гості фестивалю, як: Ада Роговцева, Володимир Фокін, Людмила Гладунко, Борис Токарєв та Олександр Голобородько.

Вітаючи учасників та почесних гостей заходу заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова наголосила на важливості проведення «Кришталеві джерела» на Вінниччині. Адже на прикладі юних учасників фестивалю кожен матиме змогу самостійно впевнитися у талановитості та професійності майбутніх працівників інформативного простору.

В свою чергу Володимир Пащук побажав учасникам фестивалю наснаги та творчих успіхів у майбутніх презентаціях власних творінь.

Діти і для дітей - головний заклик фестивалю. Тож ведучими і виступаючими були маленькі учасники. Протягом свята глядачі мали змогу насолодитися танцювальними виступами, співами, грою на флейті та декламуванням віршів за участю юних талантів.

Для довідки: 
Міжнародному дитячому, молодіжному фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела» вже 22 роки. Співзасновником і організатором проведення фестивалю упродовж останніх років є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Вперше фестиваль відбувся у серпні 1991 року в місті Кролевці Сумської області, відтоді проводиться у різних регіонах України.
За двадцять два роки існування «Кришталевих джерел» учасниками фестивалю стали талановиті діти, які самостійно або під керівництвом досвідчених наставників створювали і створюють теле- та радіопрограми, кінофільми та фотороботи. Більшість із колишніх конкурсантів фестивалю здобули відповідні професії і працюють нині в багатьох вітчизняних телерадіоорганізаціях, редакціях газет і журналів.
Урочисті заходи триватимуть із 9 по 14 серпня у Вінниці на базі Вінницького національного аграрного університету, тоді й будуть оголошені імена переможців.
Програма фестивалю «Кришталеві джерела» передбачає проведення низки майстер-класів і творчих зустрічей. Зокрема, відбудуться майстер-класи: народного артиста Росії, кінорежисера Володимира Фокіна; заслужених артистів Росії Людмили Гладунко і Бориса Токарева; оператора 1-го Національного каналу, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Таргонського; художника-аніматора, співробітника студії «Украніма» Олега Педана; голови Вінницької обласної організації Національної спілки фотохудожників України Олександра Юдіна, ведучого програм Національної радіокомпанії України, письменника Василя Довжика.
Серед творчих вечорів запланована зустріч із народною артисткою СРСР Адою Роговцевою, народним артистом Росії Олександром Голобородьком, письменницею і сценаристом Ірен Роздобудько, кінодраматургом, сценаристом, поетом-піснярем Ігорем Жуком.
Цього року до Вінниці завітали понад 200 осіб, які пройшли відбірковий етап – це діти, що навчаються в гуртках, палацах творчості, студіях при професійних телерадіокомпаніях. Їхні наставники - студентська молодь і професійні митці, що створюють програми, передачі, теле- і кінофільми для дитячої аудиторії. На фестивалі представлені майже всі регіони України, найбільше учасників з Автономної Республіки Крим, Дніпропетровської області та міста Києва. Загалом, це – 107 дітей, 25 студентів, 78 дорослих учасників – наставників та професійних митців, які створюють аудіовізуальну продукцію для дитячої аудиторії. 
У фестивалі беруть участь автори радіопередач і кінофільмів з Єкатеринбургу та м. Зарічного Свердловської області Російської Федерації і міста Каунас із Литви. 
На фестиваль запрошені також школярі з різних районів Вінниччини, які братимуть участь у майстер-класах, бліц-конкурсах, святкових подіях.
Під час фестивалю триватимуть відкриті перегляди та прослуховування кіно-, теле-, радіоробіт членами журі та учасниками фестивалю (оцінювання й обговорення конкурсних програм), працюватиме виставка фоторобіт.